Desítky lidí v Praze demonstrovaly proti NATO a členství Česka v něm

Václavské náměstí

Václavské náměstí Zdroj: Profimedia

Ilustrační
Václavské náměstí
Václavské náměstí
4
Fotogalerie

Několik desítek lidí přišlo dopoledne do centra Prahy na Václavské náměstí na demonstraci proti NATO a proti členství ČR v této alianci. Akci svolalo České mírové hnutí za podpory iniciativy Ne základnám v souvislosti s nadcházejícím summitem Severoatlantické aliance, který se koncem května uskuteční v Bruselu.

"Skoro 70 let je severoatlantický pakt agresivní vojenskou aliancí, která neváhá použít agrese, války, okupace a různé intervence v zájmu Spojených států a dneska v zájmu Evropské unie," prohlásil zástupce Českého mírového hnutí Milan Krajča. "Chceme vyjádřit náš nesouhlas s tím, že jedna země za druhou se stává obětí této rozvratné politiky," dodal.

Demonstraci přišli podpořit i poslanci KSČM Marta Semelová a Stanislav Grospič. K přítomným promluvil i místopředseda strany Josef Skála. "Je NATO skutečně hrází proti válce, agresím, proti bezpečnostním hrozbám?" ptal se. "Hodlá nás snad opravdu přepadnout nynější Rusko? Myslí snad někdo vážně tak nebetyčný nesmysl?" dodal. Prohlásil také, že NATO neudělalo nic proti šíření terorismu.

Nad přítomnými zavlálo několik rudých vlajek, na dláždění položili pořadatelé transparent s nápisem "Svět bez válek je možný, svět bez válek je nutný". Přítomní mohli podepisovat petice za vyvolání referenda o vystoupení z NATO, za mírovou politiku nebo proti znovupostavení mariánského sloupu v Praze. Shodou okolností dnes odpoledne má projít centrem průvod naopak na podporu obnovení této památky stržené v roce 1918.