Dienstbier: Nesmíme posílit bezpečnost na úkor lidských práv

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je nemožné, aby se Evropa po teroristických útocích vzdala v zájmu větší bezpečnosti svých svobod a lidských práv. Zajistit se musí obojí - ochrana obyvatel i lidská práva. Ministr to řekl v telefonickém rozhovoru při své návštěvě českých dobrovolníků, kteří pracují s přicházejícími migranty na hranicích EU.

„Je to samozřejmě naprosto nemožné (vzdát se svobod a lidských práv). Pokud bychom se ze strachu z toho, co může přijít, vzdali našich hodnot sami, tak by to byla naše prohra. Nijak nezpochybňuji, že je potřeba myslet i na bezpečnost. Ale to, že se v zájmu bezpečnosti vzdáme ochrany lidských práv, by prostě byla nepřijatelná myšlenka,“ uvedl Dienstbier.

Krátce po pařížských útocích se objevily komentáře o změně přístupu kvůli bezpečnosti a o možných omezeních práv. Padají zmínky o odposleších, přísnější pasové kontrole či strážích a prověřování u vstupu do veřejných budov.

Omezení nanejvýš na přechodnou dobu

Dienstbier nevidí důvod, proč by se mělo o omezování lidských práv a svobod spekulovat. „Pokud by měl někdo pocit, že je potřeba nějaká práva omezit, tak pak se můžeme bavit o tom, jestli je to možné provést na přechodnou dobu,“ uvedl ministr.

Podle něj zajištění bezpečnosti a ochrana lidských práv nejsou automaticky v rozporu. „Pořád je pro nás zvladatelné zajistit bezpečnost i lidská práva pro obyvatele evropských zemí,“ řekl Dienstbier. Zdůraznil, že je ale podstatné, aby lidé dostávali vyvážené a objektivní informace, politici by neměli vyvolávat strach.

Příliv uprchlíků slábne

Dienstbier v neděli a dnes navštívil přechody na hranicích EU v Chorvatsku a Slovinsku, kudy denně proudí tisíce uprchlíků. V Šidu na srbsko-chorvatské hranici, kde pomáhají desítky dobrovolníků z Česka, se podle něj situace zlepšila. „Už to není takový živelný pohyb přes jakýsi polní přechod Berkasovo-Bapska, dostalo to nějaký řád. Přesto je pomoc našich uprchlíků velmi viditelná. V minulosti by se dokonce dalo říct, že by to tam bez nich bylo nezvladatelné,“ popsal Dienstbier.

Na chorvatsko-slovinské hranici na přechodu Dobova pak podle ministra pomoc koordinuje slovinská charita, také tam pracují čeští dobrovolníci. Jsou tam i čeští policisté. Místní hodnotí jejich práci jako vysoce profesionální a neocenitelnou, podotkl ministr.

„Situace byla zvládnutá, registrační proces probíhá podle evropských pravidel. U každého příchozího je provedena bezpečnostní kontrola a následná registrace, to znamená sejmutí otisků, nafocení a vložení údajů do evropského systému,“ popsal Dienstbier. Podle něj je na místě také zajištěno jídlo a oblečení pro uprchlíky.