Dienstbier podpořil adopce dětí homosexuálními páry

Jiří Dienstbier mladší

Jiří Dienstbier mladší Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) se chystá prosadit možnost adopce dětí homosexuálními páry, které žijí v registrovaném partnerství. Chce kvůli tomu navrhnout novelu občanského zákoníku.

Zákon o registrovaném partnerství by měl podle něj být součástí nového občasného zákoníku. „Budu usilovat o změnu v legislativě. Registrované partnerství patří do občanského zákoníku,“ uvedl Dienstbier. Při té příležitosti by se podle něj mohla upravit i otázka adopcí. Ty nyní zákon o registrovaném partnerství dvojicím gayů či párům lesbických žen zakazuje. Nesmějí si osvojit ani biologického potomka svého protějšku, i když syna či dceru společně vychovávají a tvoří rodinu.

Podle aktivistů se dvěma otci či dvěma matkami už nyní vyrůstají v Česku tisíce dětí. Dienstbier uvedl, že několik takových párů vychovávajících děti zná. „Mají se velmi dobře, dostávají skvělou péči a to je to nejdůležitější. Je lepší vyrůstat v takovém prostředí, nenahradí ho žádný ústav,“ prohlásil dnes senátor.

Zákon o registrovaném partnerství platí v Česku přes šest let. Nový občanský zákoník se o tomto svazku ale vůbec nezmiňuje. Dienstbier řekl, že úprava z kodexu vypadla kvůli netoleranci některých konzervativních zákonodárců.

Senátor také uvedl, že se zúčastní sobotního průvodu Prague Pride na podporu homosexuálních menšin. Jeho pořadatelé předpokládají, že na pražskou akci dorazí osm tisíc lidí.