Dlouholetý šéf azylové a migrační politiky Tomáš Haišman končí ve funkci, bude diplomatem

Tomáš Haišman

Tomáš Haišman Zdroj: profimedia.cz

Budova ministerstva vnitra
Tomáš Haišman
Tomáš Haišman
Tomáš Haišman
5
Fotogalerie

Vysoký úředník ministerstva vnitra Tomáš Haišman, který šéfoval odboru azylové a migrační politiky, na ministerstvu minulý týden skončil. Na podzim by se měl stát diplomatickým zástupcem Česka v Kosovu. Jeho funkci na vnitru před týdnem převzala Pavla Novotná, která byla Haišmanovou dlouholetou zástupkyní. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Haišman v devadesátých letech vytvářel zásady českého přístupu k běžencům a ještě donedávna rozhodoval o osudech žadatelů o azyl v tuzemsku. V poslední době se ostře vyjadřoval o uprchlické vlně do Evropy.

Loni na podzim vystoupil ve Sněmovně na semináři o migraci, kde pronesl několik odmítavých výroků na adresu migrantů. Známý je také odmítáním kvót Evropské unie na přerozdělení migrantů mezi členské státy.

 

Plán na jmenování Haišmana do Kosova HN potvrdily zdroje z diplomatických kruhů, ministerstvo zahraničí personální změny dopředu nekomentuje. V létě vyprší tříletý mandát Ivo Šilhavému, současnému vedoucímu zastupitelského úřadu v kosovské Prištině.

Haišman podle HN jeho místo převezme nejdříve na podzim, protože ještě není zaměstnancem ministerstva zahraničí a musí projít několika školeními. V Kosovu bude působit jako chargé d´affaires.