Spolu s Němci splácí Češi nejdisciplinovaněji v Evropě, „bankrotáři“ splatí v průměru půlku dluhu

..

.. Zdroj: www.spolecnosti123.cz

Názor veřejnosti. Státníbankrot považuje zanejlepší řešení 57 procentobyvatel ostrova
bankrot
Hrozí Řecku bankrot?
chudoba
chudoba
7
Fotogalerie

Za posledních 10 let usilovalo o oddlužení na 200 tisíc lidí s dluhy ve výši 125 miliard korun. Úspěšně oddlužení lidé dokázali v průměru uhradit 56 procent z hodnoty svých dluhů, ve splácení svých závazků jsou tak Češi druzí nejúspěšnější v Evropě – hned po Němcích.

Za deset let existence osobního bankrotu vstoupilo do procesu oddlužení přibližně 150 tisíc fyzických osob (z 200 tisíc žadatelů), uvedla spolu s Hospodářskou komorou společnost InsolCentrum. Oddlužení trvá pět let a musí ho povolit soud.

Překvapivě vysoká je míra uspokojení věřitelů. Dlužníci v průměru uhradili 56 procent dlužné částky a přibližně čtvrtina dlužníků s nezajištěnými dluhy dokonce celou dlužnou částku. Relativně velmi úspěšní byli v oddlužovacím procesu i senioři (průměrné uspokojení 49 proncet).

Míra zadlužení českých domácností patří mezi nejnižší v Evropě, stejně jako procento úvěrů v selhání. Díky tomu jsou občané České republiky hodnoceni Eurostatem jako druzí nejspolehlivější plátci dluhů po Němcích.

Obecně vzato počty exekucí i osobních úpadků kopírují hospodářský vývoj, ten je však v ČR v současném evropském srovnání příznivý (pozvolný hospodářský růst, nízká nezaměstnanost). Osobní bankroty proto nepředstavují zásadní makroekonomický problém, spíše problém sociální.

Hospodářská komora proto v této situaci nepovažuje za nutné, aby se současná fungující pravidla měnila směrem k větší otevřenosti dlužníkům, jak předpokládá novela insolvenčního zákona.