Do Česka míří satelitní distribuce filmů

digitální kina

digitální kina Zdroj: profimedia.cz

Čeští provozovatelé kin mají k dispozici další možnost, jak získávat filmy k promítání. Do České republiky v těchto týdnech zprostředkovaně vstoupila belgická společnost XDC se službou Dsat Cinema, která nabízí distribuci filmů, operních představení, sportovních přenosů a živých koncertů prostřednictvím satelitu. A to ve 3D nebo vysokém rozlišení. Obsah bude přenášet satelit společnosti Eutelsat, která je partnerem projektu. V Česku službu nabízí v zastoupení firma Bilton.

„Do konce dubna se nám podařilo podepsat smlouvu s deseti kiny, například Lucernou, modřanským kinem nebo s kinem v Lounech,“ uvádí Jaroslav Liška z Biltonu, podle něhož probíhají jednání i s multikiny, která ovládají přes 75 procent kinotrhu. Česká kina promítají částečně z filmových 35mm kopií nebo z digitálních kopií dopravovaných po internetu či fyzicky na harddisku.

Nyní si mohou nově od XDC pronajmout receiver obsahu přenášeného satelitem. Podle Lišky by se výhodou satelitních přenosů měla stát rychlost stahování v rozsahu čtyř až pěti hodin a možnost programování alternativního obsahu. V satelitní distribuci by se tak měly objevit přenosy z Metropolitní opery, La Scaly, fotbalového mistrovství nebo koncerty Berlínské filharmonie.

Podle některých provozovatelů kin však v tomto systému obsah nasmlouvaný pro Česko zatím chybí. Kupříkladu práva na přenosy Metropolitní opery exkluzivně drží distributor Aerofilms. „Tento systém zatím nabízí pouze hardware, obsahu je zde velmi málo. Ale to se do budoucna bezpochyby změní,“ uvedl Petr Vítek z pražského kina Aero. Podle Lišky by první přenos měl proběhnout 9. června.

Počet digitalizovaných kinosálů se v Evropě odhaduje na více než pět tisíc. Dsat Cinema má smlouvu se skoro 650 evropskými kiny. Celková investice se pohybuje okolo sto milionů eur.

V Česku je podle serveru Digitalnikino.cz digitalizováno 319 ze skoro 800 tuzemských kinosálů. Státní fond na podporu kinematografie tento proces podpořil 90 miliony korun.