Dohoda z Minsku může být zlomem, míní politici

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman se shoduje s vládou, že dohoda uzavřená v Minsku mezi Ruskem, Ukrajinou, Francií a Německem se může stát zlomem v bojích proruských separatistů a ukrajinské armády.

„Teď bude záležet na tom, jak se změní chování Ruska,“ řekl v Poslanecké sněmovně šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Západ musí být podle něho obezřetný a protiruské sankce posoudit až podle plnění dohody.

„Jde o pozitivní krok, zejména pokud se potvrdí, že dohoda obsahuje stažení těžkých zbraní, výměnu zajatců, odchod cizích jednotek a obnovu kontroly ukrajinské vlády nad hranicí s Ruskem,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Věří, že tak začíná proces vedoucí k trvalému politickému řešení ukrajinského konfliktu. Také Zeman doufá, že dohoda neskončí jako ty předchozí a utichnou boje, které ohrožují životy civilistů.

Téma dohody o přidružení Ukrajiny k EU zhruba na hodinu opanovalo včerejší poslanecká jednání. Postaral se o to Zaorálek, podle něhož západní svět „nese odpovědnost za plynové komory, kde jsme dokázali hubit lidi jako králíky“. Šéfovi poslanců TOP 09 a Starostů Miroslavu Kalouskovi pak při emotivní diskuzi vypnul předsedající Vojtěch Filip (KSČM) mikrofon, když Kalousek překročil dvouminutový limit pro faktickou poznámku.

Asociační dohodu nakonec zákonodárci neschválili a jednání o ní už potřetí přerušili.