Domluvil jsem. Rath řečnil 11 hodin, na rozsudek si počká týden

Exhejtman David Rath u soudu

Exhejtman David Rath u soudu Zdroj: ctk

Bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath obžalovaný z korupce po třech dnech dokončil svou závěrečnou řeč před soudem. Od pondělí mluvil zhruba 11 hodin. Podrobně rozebíral veřejné zakázky, o kterých obžaloba tvrdí, že byly ovlivněné ve prospěch předem vybraného vítěze. Rath vinu odmítá. Jeho obhájkyně navrhuje zproštění obžaloby. Rathovi hrozí až 12 let vězení, státní zástupce navrhl nejméně devět let a propadnutí majetku. Rozsudek padne 23. července.

Hlavní líčení u Krajského soudu v Praze trvá od srpna 2013. Rath hovořil čistého času přes 11 hodin. Státní zástupce Petr Jirát řekl, že tak rozsáhlou závěrečnou řeč ve své praxi nezažil.

Rath podrobně rozebíral jednotlivě veřejné zakázky, které podle obžaloby provázela korupce. Zabýval se také tzv. ovládací smlouvou mezi nemocnicemi, která platila v době, kdy byl hejtmanem.

Podle ní byla řídící nemocnicí kladenská. Jirát tvrdí, že ji Rath využíval k ovlivňování veřejných zakázek. „Nebyl předložen jediný důkaz, že by někdo z vedení nemocnic zasahoval do textů zadávacích řízení,“ namítl Rath.

Jednání provázely hrozby pořádkovou pokutou. Nejdřív se týkala Ratha, když odbočil ze závěrečné řeči při kritice odposlechů. Jsou podle něj vytržené ze souvislostí, navíc často nesrozumitelné. Mnohdy se prý jedná o pouhé tlachání u vína a jídla. Rath začal rozebírat, že je to lidské a dělají to všichni.

„Jistě to děláte také. Ostatně například na internetu koluje fotka, kde vyspáváte po flámu,“ řekl Rath předsedovi trestního senátu Robertu Pacovskému. Soudce ho přerušil a řekl, že jeho výroky byly vůči soudu „krajně neuctivé“. „Musím vás upozornit, že pokud byste v tom pokračoval, v krajním případě bych vás musel vykázat ze soudní síně,“ uzavřel odbočení ze závěrečné řeči.

Po dopolední přestávce jednání přerušila mladá žena, která přišla k Rathově stolu a dala mu listinu. Soudce to rozčílilo, vyžádal si její totožnost a pohrozil pokutou. Dokument si nechal předat. Rath pak novinářům potvrdil, že ženu povolal přes svého bývalého advokáta Adama Černého, aby přinesla fotografii soudce, o níž předtím hovořil.

Evelína Weagová je podle obchodního rejstříku mimo jiné v dozorčí radě společnosti Czech Clinic, kde je předsedkyní představenstva Rathova manželka Eva Rathová. Figuruje i v dalších firmách spojených s Rathem. Je také společnicí firmy Czech Poster Media, ve které je jednatelem Černý. Trvalé bydliště má v v těsném sousedství vilky, kterou Rath vlastní napůl s partnerkou Renatou Horkou.

Soudce řekl, že o případné pořádkové pokutě pro ženu teprve rozhodne. Obhájkyně Ratha Marcela Ondřejová chtěla opakovaně po soudci, aby fotografii založil do spisu, nebo ji vrátil.

Verdikt zazní 23. července
Rozsudek nad bývalým poslancem a středočeským hejtmanem Davidem Rathem padne 23. července ve 13:00, rozhodl soudce Robert Pacovský.
Rozhodnutí bude nepravomocné a bývalý politik se bude moci v případě odsouzení odvolat k vrchnímu soudu.
Krajská soud v Praze začal případ řešit v srpnu 2013, policie Ratha zadržela rok předtím v květnu. Hlavní líčení se dostalo do finále tento týden v pondělí, kdy Rath začal přednášet závěrečnou řeč. Skončil dnes a čistého času mluvil více než 11 hodin.

Pacovský odpověděl, že se s dokumentem musí senát seznámit, pak o něm rozhodne, což se dnes nakonec nestalo. Po jednání nechtěl blíže záležitost komentovat. „Názor ať si udělá každý sám,“ řekl na chodbě novinářům.

Rath ukázal vytištěný barevný snímek, na kterém je muž, který připomíná soudce Pacovského. Sedí na židli, spí a před ním jsou půllitry s pivem. Zdá se, že fotografie je staršího data. „Komu se to nestane, ano, ale mě štve, že mě potom chtějí odsoudit za něco, co jsem říkal po dvou lahvích vína,“ řekl Rath.

Obžaloba Ratha viní z podílu na ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v době, kdy byl hejtmanem. Tendry financované zčásti Evropskou unií měly prý předem vybraného vítěze, což údajně provázela korupce. Společně s Rathem čelí obžalobě podnikatelka Lucia Novanská, také její advokátka požaduje pro svou klientku osvobození.