Dovolenou Češi nejčastěji tráví na své chatě

chata (ilustrační foto)

chata (ilustrační foto)

Dovolená v zázemí své chaty či chalupy, taková je představa více než tří pětin obyvatel o trávení letního volna. Nejčastější formou dovolené je pobyt na chatě či chalupě, jenž preferují dvě pětiny Čechů. Do zahraničí má v úmyslu na hlavní část své dovolené odjet 38 procent lidí. Vyplývá to z červnového výzkumu agentury STEM.

Pobytové zájezdy pak lákají 13 procent obyvatel, desetina z nich dá přednost sportovnímu vyžití či táborovým radovánkám. Jen tři procenta se vydá poznávat exotické kraje. Do zahraničí odjíždějí podle výsledků průzkumu STEM nejčastěji lidé s vyšším vzděláním a vyššími příjmy. Forma pobytového zájezdu pak převládá u těch, kteří jedou na hlavní část své dovolené do zahraničí. Lidé s nižšími příjmy častěji zůstávají doma, na chalupě, anebo tráví dovolenou v Česku na pobytových nebo táborových zájezdech.

Cestovní kanceláře využívá 30 procent pracujících Čechů, v případě cest do zahraničí vyhledá nabídek cestovních kanceláří až 74procent. Lidé, kteří tráví dovolenou v tuzemsku, se vydají s cestovkami jen zřídka (jsou to jen čtyři procenta obyvatel). Při výběru cestovky zajímá lidi cíl cesty a výsledná cena, ta je hned druhým nejdůležitějším aspektem výběru. Třetím nejdůležitějším faktorem je úroveň služeb.

Největší podíl ekonomicky aktivních lidí si vybírá hlavní část své dovolené v době letních školních prázdnin. Mimo letní období čerpá hlavní část dovolené necelá desetina ekonomicky aktivních občanů. Průzkumu STEM se na počátku června zúčastnilo 1244 obyvatel ČR starších 18 let.