Drábek chce dětské skupiny, firmy o ně zatím nestojí

Iustrační foto

Iustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Aktivita ministra práce Jaromíra Drábka, který by rád uzákonil vznik dětských skupin jako alternativu k firemním školkám, u zaměstnavatelů narazila, nemají o ni totiž zájem. Jejich zavedení nezvažují ani tak velké společnosti jako je ČEZ, RWE Transgas, Komerční banka či Student Agency.

„Touto problematikou jsme se vůbec nezaobírali, protože to není něco, co bychom plánovali našim zaměstnancům nabízet. Naši zaměstnanci si umístění dětí do školek řeší sami,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Zamítavý postoj zněl i ze strany ČEZ. Podle mluvčího firmy Jana Beneše je ČEZ specifický tím, že působí v mnoha lokalitách na celém území České republiky. „Koncept firemních školek i zmiňovaných dětských skupin tedy pro nás není efektivní a zatím o jejich zřízení neuvažujeme,“ uvedl.

Podobný argument zazněl také od mluvčího RWE Transgas Jiřího Wrobela. „Pro podporu svých zaměstnanců, kteří jsou rodiči, využíváme jiné nástroje – možnost práce z domova či zkráceného pracovního úvazku tam kde to dovoluje podstata náplně práce,“ sdělil mluvčí.

Dodal, že jejich zaměstnanci mají navíc tři dny placeného osobního volna k pěti týdnům dovolené, rodiče s dětmi do tří let věku si mohou vybrat pět dní placeného osobního volna a firma nabízí i adaptační programy pro rodiče vracející se do zaměstnání po delší rodičovské dovolené. O zřízení školky či skupiny neuvažuje ani Komerční banka.

:

Česká spořitelna v současnosti sice firemní školku svým zaměstnancům nenabízí, ale do budoucna ji podle mluvčí Kláry Pačesové nevylučuje. „Naším hlavním cílem je hledání dalších možnosti rozšíření nabídky flexibilních úvazků a nastavení prvků sdílení pracovního místa. Pro tyto účely jsme obdrželi také grant z Evropského sociálního fondu se zaměřením na identifikaci možných přístupů k realizaci flexibilních pracovních úvazků,“ sdělila Pačesová.

Doplnila, že rodiče s malými dětmi mohou využít například měsíční příspěvek na hlídání, a v případě, že to pracovní pozice dovoluje, poskytuje spořitelna možnost práce na zkrácený pracovní úvazek. Altarnativou je i práce z domova.

„Všichni tatínci zaměstnaní u České spořitelny získají po propuštění dítěte z porodnice pět dní pracovního volna, které si mohou vybrat najednou či postupně po dobu prvních třech měsíců od narození dítěte,“ podotkla Pačesová. Nárok na volno se vztahuje i na adopci dítěte a svěření dítěte do pěstounské péče.

Firemní školky se kvůli přísným předpisům v České republice zatím moc neujaly, pro dětské skupiny by platila mnohem mírnější pravidla. Jídlo by například dětem připravovali dopředu sami rodiče. Ministr Drábek chce vznik skupin podpořit i daňovými odpisy.