Důvěra v prezidenta se výrazně propadla na 37 procent

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana se podle šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dramaticky snížila z říjnových 58 procent na aktuálních 37 procent. Je to nejméně od Zemanova nástupu do funkce. Mírně si pohoršila i vláda; Sněmovna a Senát nikoli. Podle hradního mluvčího Ovčáčka důvěra k Zemanovi poklesla kvůli zjitřené atmosféře minulých týdnů, prezident chce proto více mluvit přímo s lidmi, především v krajích.

Průzkum provádělo CVVM začátkem listopadu, tedy v době, kdy Zeman čelil kritice zejména za své vulgární výroky pronesené ve vysílání Českého rozhlasu a některá vyjádření při návštěvě Číny.

Šetření skončilo týden před vypískáním Zemana v Praze na Albertově v den 25. výročí 17. listopadu 1989.

CVVM důvody snížení důvěry v prezidenta nekomentovalo. Uvedlo jen, že to představuje „dramatický pokles o 21 procentních bodů“. Největší podíl lidí důvěřoval Zemanovi na začátku jeho funkčního období; loni v dubnu mu věřilo 61 procent respondentů. Také před rokem Zeman zaznamenal značný pokles důvěry na podzim, a to z říjnových 51 na listopadových 39 procent. Nedůvěra v prezidenta nyní vzrostla z říjnových 40 na nynějších 60 procent.

Podle výsledků prezidentovi důvěřuje 37 procent respondentů, což v porovnání s říjnovým šetřením představuje dramatický pokles důvěry o 21 procentních bodů, uvádí CVVM. Nejčastěji hlavě státu důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM.

Vývoj důvěry/nedůvěry v prezidenta (v %, duben 2013
– listopad 2014)Vývoj důvěry/nedůvěry v prezidenta (v %, duben 2013 – listopad 2014) | CVVMVývoj důvěry/nedůvěry v prezidenta (v procentech, duben 2013 – listopad 2014)

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka je snížení důvěry v prezidenta důsledkem „zjitřené atmosféry posledních týdnů“. „Je to výzva, jak tento trend obrátit,“ poznamenal. Zeman by podle něj měl více hovořit přímo s občany, aby nebylo pouze na médiích interpretovat prezidentovy výroky. Za nejvhodnější k tomu považuje krajské návštěvy. V prosinci se Zeman chystá do Jihomoravského kraje.

Sobotkově vládě věří necelá polovina respondentů

Mírně se podle průzkumu ze 46 na 49 procent zvýšil počet lidí nespokojených se současnou politickou situací. Dosáhl tak úrovně z března letošního roku. Spokojených lidí ovšem nijak výrazně neubylo, jejich počet se snížil jen z říjnových 18 na nynějších 17 procent. Třetina lidí necítila ani spokojenost, ani nespokojenost.

Vládě Bohuslava Sobotky důvěřovalo počátkem listopadu 45 procent dotázaných, což bylo o čtyři procentní body méně než v říjnu. Stejnou měrou si naopak polepšila krajská zastupitelstva, kterým nyní důvěřuje 44 procent dotázaných. Důvěra v hejtmany se zvýšila dokonce o pět procentních bodů na aktuálních 41 procent.

Sněmovna se těšila stejně jako v říjnu důvěře 34 procent obyvatel. Senátu důvěřovalo 32 procent lidí - o jeden procentní bod si polepšil. Důvěru v obecní zastupitelstva a starosty, kteří se měnili kvůli říjnovým komunálním volbám, nyní CVVM nezjišťovalo.