Dvořák kandidaturu na člena KSČ nepopírá, ale formálně prý přijat nebyl

Kandidát na šéfa České televize Petr Dvořák

Kandidát na šéfa České televize Petr Dvořák Zdroj: CTK

Nově zvolený generální ředitel České televize Petr Dvořák popírá, že by byl formálně přijat za člena Komunistické strany Československa (KSČ). Informace o členské kartě a údajném datu vstupu do KSČ dne 20. září 1989 se dozvěděl až nyní od novinářů, tvrdí. Reagoval tak na tvrzení v tisku, že v tomto směru lhal. V tomto týdnu totiž uvedl, že byl pouze kandidátem členství.

„Svou kandidaturu na člena KSČ jsem nikdy nezastíral,“ uvedl dnes Dvořák v prohlášení a dodal, že ji na dotaz médií potvrdil již v roce 2007. Svůj krok v tomto směru považuje za chybu. Udělal jej prý proto, aby mohl v roce 1987 absolvovat šestiměsíční odbornou vysokoškolskou stáž v Brazílii na univerzitě v Porto Alegre. „V době údajného vstupu do KSČ, tj. v září 1989, jsem byl v přijímači základní vojenské služby a o ukončení kandidatury jsem požádal několik dní po 17. listopadu 1989,“ uvedl Dvořák.

Pochybnosti o Dvořákově členství v KSČ vznikly po jeho vystoupení v televizním pořadu Události, komentáře vysílaném na ČT24 tuto středu. V něm Dvořák uvedl, že byl kandidátem členství KSČ. Dnes Lidové noviny (LN) zveřejnily informaci, že na stranické evidenční kartě uschované v Národním archivu je uvedeno, že se v září 1989 stal členem.

Na Dvořákově zvolení šéfem ČT archivní informace patrně nic nezmění. Předseda Rady České televize Milan Uhde podle LN Dvořáka omlouvá. „Září 1989, to už byla agonie režimu. Některý kandidát mohl zapomenout či si neuvědomit, že se stává členem,“ uvedl Uhde. Podobně se pro deník vyjádřili i další členové rady. Zákon porušen nebyl, Uhde se ale chce ještě s dalšími radními poradit, jak nyní postupovat.

Petr Dvořák byl zvolen generálním ředitelem ČT tuto středu, když mu v závěrečném kole volby dalo svůj hlas 12 členů Rady České televize z 15. Stal se tak nástupcem Jiřího Janečka, který odstoupil z funkce koncem srpna ze zdravotních důvodů. Do čela ČT má Dvořák nastoupit 1. října.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.