Epidemie metanolových otrav již zasáhla i Prahu

metylalkohol

metylalkohol Zdroj: ctk

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze skončil dnes třicetiletý muž s otravou metanolem. Nyní je v kritickém stavu. Lékaři ho udržují v umělém spánku. Na svém webu o tom informovala policie, která hned začala případ vyšetřovat. Ředitelka nemocnice Dana Jurásková řekla, že stav pacienta je velmi dramatický. Podle ní už dostal speciální lék, který Česku nyní pro tyto případy věnovalo Norsko.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) novinářům řekl, že muž alkohol koupil v Praze a vypil ho před několika dny.

Třicetiletý muž přišel na pohotovost do pražské Nemocnice Na Františku půl hodiny před polednem. Stěžoval si na rozostřené vidění, potíže s rovnováhou a bolesti břicha. Krátce před 14:00 u něho lékaři potvrdili otravu metanolem a okamžitě ho převezli do Všeobecné fakultní nemocnice.

„Hospitalizovaný je momentálně v umělém spánku a podle lékařů v kritickém stavu,“ uvedla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Podle ředitelky nemocnice by mohl muž být z Prahy či okolí, protože do Nemocnice Na Františku přišel sám. Už tam upadl do bezvědomí. „Jeho stav považujeme za velmi dramatický. Už dostal antidotum,“ uvedla Jurásková. Podle mluvčí nemocnice Petry Pekařové se nedá odhadnout, jak by se mohl stav pacienta dál vyvíjet. Ministr dodal, že muži lékaři hned podali fomepizol, který Česko získalo ze Švédska. Tento protilék při otravě metylalkoholem není v ČR registrovaný. Podle úřadu pro kontrolu léčiv je ale bezpečný a jeho jakost a účinnost je doložena.

Pražští policisté se nyní podle své mluvčí snaží co nejrychleji získat co nejvíc informací k případu. Zajímá je hlavně to, kde, kdy a jakou lihovinu muž požil.

„Proto se snažíme kontaktovat jeho blízké, přátele a zmapovat jeho pohyb během tohoto týdne,“ řekl v televizi Nova zástupce policejního ředitele Praha II Jan Koníř. Podle lékařů se snažil muž předtím, než upadl do bezvědomí, říct, že požil zhruba litr údajně rumu, dodal policista.

Všeobecná fakultní nemocnice v minulých dnech ošetřovala už osmatřicetiletého pacienta z Příbramska. Na otravu metylalkoholem 10. září zemřel. Metanol má v Česku už 19 obětí. Další desítky osob jsou v nemocnicích s vážnými zdravotními problémy.