ERÚ chystá ústavní stížnost kvůli zásahu policie v úřadu

Alena Vitásková, šéfka ERÚ

Alena Vitásková, šéfka ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Energetický regulační úřad (ERÚ) připravuje ústavní stížnost proti zásahu protikorupční policie v úřadu minulý týden. Policie při zásahu hledala jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která údajně byla jmenována v rozporu s energetickým zákonem. Úřad jmenovací dekret policistům vydal.

„Ústavní stížnost není dosud sepsaná, nejsou žádné detaily, jen jsme pověřili příslušné právní kapacity, aby stížnost sepsaly,“ řekl mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Zatím nechtěl sdělit, co přesně bude jejím obsahem.

Protikorupční policie zasahovala minulou středu ve třech pobočkách ERÚ. Chvojka tehdy uvedl, že v ostravské, jihlavské a pražské pobočce úřadu zasahovalo kolem 40 policistů, kteří si odnášeli papírovou dokumentaci a počítače, včetně počítače předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové.

Problematické jmenování Vesecké

Hlavním důvodem bylo hledání jmenovacího dekretu Vesecké. Podle Chvojky hledali policisté dekret kvůli podezření, že Vesecká se stala místopředsedkyní ERÚ v rozporu s energetickým zákonem a že Vitásková jejím jmenováním způsobila škodu ve výši platu Vesecké. Dodal, že s tím, že by byla Vesecká jmenována v rozporu se zákonem, úřad zásadně nesouhlasí.

Vesecká je místopředsedkyní ERÚ od loňského listopadu a na starost má legislativně správní oblast. Krátce po jejím jmenování instituce uvedla, že Vesecká splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon.

V zákoně se mj. uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje.