Exploze bioplynové stanice zranila dva muže

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V areálu bioplynové stanice v Chotětově na Mladoboleslavsku explodoval plyn. Dva muži skončili s těžkými zraněními v nemocnici. Hasiči evakuovali nejbližší okolí, žádné další nebezpečí už ale nehrozí. Příčinu neštěstí vyšetřovatelé zjišťují, řekl mluvčí mladoboleslavské policie David Schön.

Událost se podle něj odehrála odpoledne v prostorách bývalého zemědělského areálu, v němž je i bioplynová stanice. Podle prvotních informací policie vybuchl zásobník na bioplyn. Radim Hrůza ze společnosti BGS Biogas, která stanici vybudovala, to ale popřel. „Došlo k výbuchu v objektu, kde plyn vůbec není. Nevím, jak se tam dostal, co tam vlastně explodovalo,“uvedl.

Podle vyšetřovatele krajských hasičů Libora Pospíšila mohl vybuchnout metan, který unikl z technologie. „V jedné místnosti se nashromáždil plyn, oni rozsvítili a bouchlo to,“ uvedl starosta Blahoslav Jírů. Při neštěstí nevznikly žádné závažnější materiální škody. „Bioplynová stanice zničena není,“ dodal starosta.

Exploze způsobila těžká zranění

Exploze poranila šestadvacetiletého a šedesátiletého muže. Podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové utrpěli těžké popáleniny, jeden na 30 a druhý na 50 procentech těla, a jejich stav je vážný. Záchranáři oba letecky přepravili do pražské vinohradské nemocnice. Zraněnými jsou podle starosty pracovníci firmy, která stanici uvádí do provozu, a nepocházejí z obce.

Hasiči po výbuchu evakuovali dva lidi ze statku, prozkoumali objekt a měřili koncentrace plynu uniklého do okolí. V podvečer podle mluvčí Lenky Kostkové další práce přenechali pracovníkům firmy a vrátili se na základnu. „Žádné nebezpečí už nehrozí, všechno je pod kontrolou,“ uvedl Jírů.

Stanice za 90 milionů korun byla dokončena loni v listopadu, kdy byla uvedena do zkušebního provozu. „Příští týden měly být nastartovány motory,“ uvedl Hrůza, podle nějž by původní termín měl být dodržen. Výbuch totiž nezpůsobil závažnější škody. „Je potřeba jen zkontrolovat některé věci,“ poznamenal Hrůza.