Exploze v Praze zranila 40 lidí, odhad škody je deset milionů

Policie, hasiči i záchranná služba jsou na místě, záchranáři přistavili záchranářský kamion, v podstatě mobilní nemocnici zvanou Golem.

Policie, hasiči i záchranná služba jsou na místě, záchranáři přistavili záchranářský kamion, v podstatě mobilní nemocnici zvanou Golem. Zdroj: ctk

Podle Hulana jsou vedle vybuchlého domu nejpoškozenější domy v křižovatce ulic Divadelní a Krocínova. "O masivnosti tlakové vlny vypovídá i to, že poškozená okna jsou jak v Krocínově ulici, tak v ulici Karolíny Světlé i poměrně vzdálené Bartolomějské ulici," řekl Hulan.
Výbuch v pražské Divadelní ulici
Výbuch v pražské Divadelní ulici
Výbuch v pražské Divadelní ulici
Policie uzavřela okolí Divadelní ulice. Mluvčí hasičů Pavlína Adamcová uvedla, že poškozenou budovu prověřuje statik. "Nevíme, jestli vybuchl plyn, nebo bylo příčinou něco jiného. Z preventivních důvodů jsme uzavřeli plynové přípojky v 19 okolních objektech," řekl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.
11
Fotogalerie
Domem v centru Prahy u Smetanova nábřeží vedle kavárny Slavia otřásl dnes dopoledne silný výbuch. Na místě bylo podle ředitele pražských záchranářů Zdeňka Schwarze 40 zraněných. Policie po výbuchu uzavřela okolí Divadelní ulice. Stále se ještě prohledávají sutiny, zatím nebyl nikdo nalezen. Hlavní vyšetřovací verzí je, že výbuch způsobil plyn, řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Pražský primátor Bohuslav Svoboda pak verzi o výbuchu plynu potvrdil.

Současně Svoboda vyvrátil spekulace o dvou pohřešovaných lidech a uvedl, že nemá zprávu, že by byl někdo pohřešován. Ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz na tiskové konferenci řekl, že záchranáři převezli do nemocnic 30 zraněných, pět lidí ošetřili na místě. Mezi zraněnými je podle něj šest cizinců, především z Kazachstánu, Portugalska, Německa a Slovenska. Jeden muž narozený v roce 1948 má těžká zranění, mladší žena má od výbuchu poškozené ucho.

Praha kvůli neštěstí zřídila krizovou linku 800 100 991, na které budou lidem k dispozici všechny potřebné informace.

ONLINE:

19:09 Generali: Škody na vybuchlé budově jsou předběžně 10 milionů

Dnešní výbuch v domě v centru Prahy způsobil podle prvních odhadů pojišťovny škody na budově za zhruba deset milionů korun. Uvedl to Jiří Cívka, mluvčí Generali pojišťovny, u které je nemovitost pojištěna. Připustil, že škody na budově mohou být vyšší, výbuch navíc poškodil i okolní domy.

„První hrubý odhad škody je deset milionů korun. Je potřeba zdůraznit, že reálná výše škody bude záviset na posouzení budovy statikem. Jinými slovy, zda bude nutné budovu strhnout, či nikoliv,“ uvedl Cívka.

18:36 Nová scéna Národního divadla bude dnes večer hrát

Nová scéna Národního divadla v Praze (ND) dnes večer plánovanou reprízu Ioneskova Nosorožce uvede. Začátek představení však bude o něco posunut, neboť tramvaje na Národní třídě zatím nestaví a parking u historické budovy se nedá používat. Po setkání krizového štábu v souvislosti s dopoledním výbuchem v jedné z budov v Divadelní ulici to ČTK řekl mluvčí české první scény Tomáš Staněk.

„Odpadne však happening, který se měl vpodvečer uskutečnit na piazettě v rámci Mezinárodního dne tance,“ dodal Staněk. Historická budova ND neměla na dnešek v plánu žádné představení.

Galerie Hollar oznámila, že v důsledku poškození budovy Fakulty sociálních věd, v níž sídlí, odložila na neurčito otevření výstavy Magický svět Dušana Kállaye. „Mělo se uskutečnit 2. května na Smetanově nábřeží 6. O novém termínu výstavy tohoto předního slovenského grafika bude veřejnost včas informována,“ uvedl předseda sdružení Vladimír Suchánek.

Škody způsobené tlakovou vlnou především na oknech a dalších skleněných výplních Národního divadla i Nové scény se podle Staňka sčítají. Nejzřetelnější je rozbitá výloha v přízemí Nové scény. „Oba objekty byly totiž evakuovány a mohli jsme se do nich vrátit až odpoledne,“ vysvětlil. Obě budovy byly odpojeny od plynového vedení - právě plyn byl s největší pravděpodobností příčinou tohoto neštěstí.

17:00 Provoz v centru Prahy byl po výbuchu domu již plně obnoven

Po výbuchu v centru Prahy se provoz vrátil do normálu. Uzavřen je pouze pro pěší chodník na Národní třídě a Smetanově nábřeží. „V tuto chvíli je uzavřen pouze zmíněný chodník a tramvaje projíždějí zastávku Národní divadlo, která je na Smetanově nábřeží,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Bezprostředně po výbuchu bylo nábřeží uzavřeno v obou směrech, dále byl pro auta jednosměrně uzavřen asi dvoukilometrový úsek nábřeží od Jiráskova náměstí po náměstí Jana Palacha. Neprůjezdná byla několik hodin i Národní třída, Masarykovo a Smetanovo nábřeží a některé menší ulice v okolí výbuchu. Odkloněno bylo na více než hodinu i pět linek tramvají. Omezení způsobovalo dopravní komplikace v centru Prahy.

Po výbuchu bylo nábřeží uzavřeno v obou směrech, podle Hulana už nyní řidiči projedou od Karlových lázní k Jiráskovu mostu a také od Národního divadla po mostu Legií na Újezd. „V 15 hodin už byl provoz téměř plně obnoven. Po dalších 20 minutách jsme ale objevili zvýšenou koncentraci plynu u kavárny Slavia a provoz musel být pak opět zastaven,“ řekl Hulan s tím, že před 16:30 byl provoz obnoven.

Podle informací o plynulosti provozu, které na svých webových stránkách zveřejňuje pražská technická správy komunikací (TSK), byly kolem 13:00 téměř neprůjezdné úseky Újezd - Malostranské náměstí, Ječná - Sokolská, Resslova - Jiráskův most. Na stupni čtyři (na stupnici do pěti) byla doprava také v Letenském tunelu ve směru do centra. Po 16. hodině je podle webu TSK stupeň číslo 4 pouze mezi Újezdem a Malostranským náměstím.

Podle Hulana jsou vedle vybuchlého domu nejpoškozenější domy v křižovatce ulic Divadelní a Krocínova. "O masivnosti tlakové vlny vypovídá i to, že poškozená okna jsou jak v Krocínově ulici, tak v ulici Karolíny Světlé i poměrně vzdálené Bartolomějské ulici," řekl Hulan.Podle Hulana jsou vedle vybuchlého domu nejpoškozenější domy v křižovatce ulic Divadelní a Krocínova. "O masivnosti tlakové vlny vypovídá i to, že poškozená okna jsou jak v Krocínově ulici, tak v ulici Karolíny Světlé i poměrně vzdálené Bartolomějské ulici," řekl Hulan. | ctkVedle vybuchlého domu jsou nejpoškozenější domy v křižovatce ulic Divadelní a Krocínova. „O masivnosti tlakové vlny vypovídá i to, že poškozená okna jsou jak v Krocínově ulici, tak v ulici Karolíny Světlé i poměrně vzdálené Bartolomějské ulici,“ řekl policejní mluvší Hulan.

Odkloněno bylo pět tramvajových linek 6, 9, 17, 18 a 22. Ve Vodičkově a Jindřišské ulici stály kolem 12:45 kolony tramvají. Po 13:00 se všechny linky vrátily do svých pravidelných tras, podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové ale linky 17 a 18 nezastavují v zastávce Národní divadlo, která se nachází na Smetanově nábřeží u galerie Hollar.

Po 15. hodině byl ale opět tramvajový provoz na Národní třídě přerušen. „Od 15:07 opět jezdí všechny linky odklonem. Kdy se provoz vrátí do normálu není jasné, budeme to postupně upřesňovat,“ řekla Řehková s tím, že kolem 16. hodiny neměl DPP hlášeny žádné další potíže. „Nemáme v tuto chvíli informace, že by se někde tvořily kolony tramvají,“ řekla mluvčí. Podle webu DPP byl provoz obnoven v 16:15.

15:57 Okolí Divadelní ulice policie znovu uzavřela, v místě opět hrozí výbuch plynu

Policie zaznamenala u kavárny Slavia v centru Prahy další únik plynu. Řekl to ředitel pražské policie Martin Vondrášek. Kavárna se nachází nedaleko domu, kterým dopoledne otřásl silný výbuch. Okolí bylo opět uzavřeno, odkloněna je veškerá doprava.

Mluvčí hasičů Pavlína Adamcová uvedla, že poškozenou budovu prověřuje statik. „Po dohodě s hasiči provádíme preventivní odstávku plynu v okolních domech,“ doplnil mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

15:13 Dělníci Metrostavu zajišťují poškozený dům proti pádu

Dělníci Metrostavu zajišťují proti pádu dům v centru Prahy poškozený výbuchem plynu. Řekl to mluvčí stavební firmy František Polák s tím, že společnost má s podobnými pracemi dlouhodobé zkušenosti. Hlavním úkolem firmy je omezit následné škody po výbuchu a zajistit bezpečnost.

„Máme s hlavním městem smlouvu o zásahu při krizových situacích. V souvislosti s tím nás krizový štáb požádal o zásah. Zhruba o půl jedenácté jsme proto na místo přivezli takzvané stojny a další zabezpečení, které slouží k provizornímu zajištění,“ uvedl Polák. „Další práce pak už zajišťuje vlastník budovy,“ dodal.

Video serveru Česká pozice

Na místě je podle Poláka jedno nákladní auto společnosti s pěticí inženýrů. Zda a kdy začnou zábrany instalovat, záleží na veliteli zásahu. „Nejspíše o tom rozhodne městský statik, který určí, co a kde se bude dělat. Nainstalují to buď naši inženýři nebo hasiči,“ doplnil Polák.

Poprvé v rámci pohotovosti Metrostav zasahoval na začátku devadesátých let minulého století, kdy zajišťoval padající dům v horní části Klárova. Naposledy dělníci Metrostavu v rámci pohotovosti instalovali drátěné zábrany na dům na rohu ulic Kaprova a Křížovnická v centru Prahy, ze kterého začaly odpadávat části stěny.

Pohotovost Metrostav nic nestojí, společnost ji drží stejně kvůli vlastním báňským činnostem. Magistrát platí pouze za konkrétní zásahy, ani ty však podle Poláka nejsou příliš drahé.

Městský statik kolem poledne sdělil, že stěna domu v Praze 1 poškozeného výbuchem plynu, se posunula zhruba o pět centimetrů. Proto ji bude nutné zajistit. Výbuch, který nejspíše způsobil unikající plyn, zranil několik desítek lidí, další stovky lidí z okolí evakuovali záchranáři.

14:24 Co do počtu zraněných jde o nejničivější explozi v České republice za poslední roky

Mezi zraněnými je i několik cizinců, uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Neupřesnila, zda je těžce zraněný člověk v ohrožení života. Většina lidí podle ní utrpěla lehčí zranění typu zhmožděnin a pořezání od střepů.

Premiér Petr Nečas uvedl, že se seznamuje se situací a že jej tragédie hluboce zasáhla.

13:17 Evakuovány desítky lidí

Evakuováno bylo 230 lidí, mimo jiné z budov Národního divadla, Akademie věd ČR či fakulty sociálních věd a filmové fakulty. Kdy se budou moci vrátit, ale není jasné. Pokud to bude třeba, nabídne jim magistrát náhradní ubytování. Primátor je ve spojení i s vedením Karlovy univerzity, jejíž budovy výbuch také zasáhl. V těsné blízkosti postiženého domu totiž sídlí filmová fakulta a fakulta sociálních věd. „Nabízíme jim veškerou spolupráci a pomoc při řešení problémů,“ uvedl primátor.

Plynaři z preventivních důvodů odpojili plynové přípojky v 19 přilehlých objektech. Domy v okolí mají rozbitá okna, řada lidí tak utrpěla zranění od skla. Stěna domu, kterým dopoledne otřásl výbuch, je podle statika posunutá asi o pět centimetrů dopředu. Bude třeba ji zajistit proti zřícení.

Výbuch podle Hulana nastal v domě, který je součásti bloku zasahujícího na Národní třídu i Smetanovo nábřeží. Silný výbuch rozbil okna v širším okolí, proto řada lidí byla pořezána od střepů.

Podle policejního mluvčího jsou vedle vybuchlého domu nejpoškozenější domy v křižovatce ulic Divadelní a Krocínova. „O masivnosti tlakové vlny vypovídá i to, že poškozená okna jsou jak v Krocínově ulici, tak Karolíny Světlé i poměrně vzdálené Bartolomějské ulici,“ řekl Hulan.

Budova Akademie věd v Národní ulici byla evakuována, má vysklená okna spadlé lustry, poškozené dveře, řekl mluvčí Akademie věd Jan Martinek. Evakuována byla i budova fakulty sociálních věd, která sídlí vedle postiženého domu. Děkan fakulty Jakub Končelík řekl, že z fakultní budovy bylo evakuováno 300 až 400 studentů včetně zahraničních. Hrozil výbuch plynu, uvedl děkan.

„Jeden z hasičů, se kterým jsem mluvil, říkal, že podle jeho mínění mohl plyn unikat i skrze kanály,“ řekl děkan. Výbuch otřásl podle Adamcové domem v Divadelní ulici číslo 5. Policie, hasiči i záchranná služba zasahovali na místě, záchranáři také přistavili záchranářský kamion, v podstatě mobilní nemocnici zvanou Golem.

„Byla to strašná rána,“ řekl novinář Miloš Čermák, který právě učil na fakultě sociálních věd, a stal se tak nepřímým svědkem události. Učebna, ve které se nacházel, měla sice okna na druhou stranu, přesto prý byl výbuch ohlušující. Exploze roztříštila budovám okna a někde i dveře, domy podle něj začali okamžitě evakuovat hasiči i policie. Na fakultě byla přerušena výuka.

Budova, kde došlo k výbuchu, patří státnímu podniku Řízení letového provozu, který ji pronajímá jiným firmám. Stěna domu je podle statika posunutá asi o pět centimetrů dopředu. Bude třeba ji zajistit proti zřícení. Dům budou zajišťovat pracovníci firmy Metrostav.

Plynař po expozii z preventivních důvodů odpojili plynové přípojky v 19 přilehlých objektech. V místě výbuchu ale pracovníci Pražské plynárenské žádné zásahy do plynovodů neprováděli. Příčiny neštěstí firma nezná.