Export Číny do USA roste i přes obchodní válku, v září přebytek přesáhl 34 miliard dolarů

Export

Export Zdroj: profimedia.cz

Přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy v září pokračoval v růstu a dostal se na 34,1 miliardy dolarů (759,5 miliardy korun), což je nový rekord. Export z Číny do USA navzdory obchodní válce s Washingtonem totiž meziročně vzrostl o 13 procent na 46,7 miliardy dolarů. Vyplývá to z dnešních údajů čínského celního úřadu.

Nejnovější údaje o vzájemném obchodu by podle analytiků mohly dál zesílit napětí mezi oběma největšími světovými ekonomikami.

V srpnu byl politicky citlivý přebytek s USA na 31,05 miliardy dolarů, což byl také rekord. Během prvních devíti měsíců tohoto roku dosáhl přebytek 225,79 miliardy dolarů, zatímco ve stejném období loni to bylo 196,01 miliardy dolarů.

Spojené státy jsou po Evropské unii druhým nejdůležitějším obchodním partnerem Číny. Obchodní přebytek Číny s EU činil v září 12,7 miliardy dolarů.

Celkový export z Číny se v září meziročně zvýšil o 14,5 procenta na 226,7 miliardy dolarů, výrazně nad očekávání. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali, že největší světový exportér vyveze v září meziročně o 8,9 procenta více. Celkový dovoz do Číny pak vzrostl o 14,3 procenta a mírně zaostal za odhady.

Když mezi Washingtonem a Pekingem začalo růst napětí, dohodly obě velmoci, že Čína svůj obchodní přebytek sníží prostřednictvím větších nákupů americké sóji, zemního plynu a dalšího zboží. Tuto dohodu Čína odvolala, když americký prezident Donald Trump nařídil první sérii celních poplatků.

Vývoz z Číny se vzhledem k zavedeným clům zatím jeví překvapivě odolný. Podle analytiků to může být i tím, že než vstoupila v platnost širší a tvrdší americká cla, zrychlily čínské firmy dodávky.