Exposlanec na útěku Petr Wolf neuspěl se stížností na svůj trest

Petr Wolf na archivním snímku z parlamentu

Petr Wolf na archivním snímku z parlamentu Zdroj: ctk

Nejvyšší soud odmítl dovolání exposlance Petra Wolfa. Tem se vyhýbá šestiletému trestu vězení za dotační podvod. Závěry obecných soudů odpovídají provedeným důkazům, řekl na vysvětlenou mluvčí soudu Petr Knötig.

Petr Wolf se v dovolání k Nejvyššímu soudu bránil, že trestný čin nespáchal. Nyní už mu zbývá pouze možnost podat ústavní stížnost, musel by však argumentovat porušením základních práv.

Wolf byl uznán vinným za čerpání dotace ministerstva životního prostředí na základě lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun. Ostravský krajský soud bývalému poslanci zvolenému za ČSSD původně uložil pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest Wolfovi zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět milionů korun.

Exposlanec je sice na útěku, ale uloženou pokutu řádně splácí

Wolf rozhodnutí soudu ignoruje a do vězení nenastoupil, už řadu měsíců se zdržuje na neznámém místě, pravděpodobně mimo území Evropské unie. Policie na něj má mezinárodní zatykač. Mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová dnes uvedla, že k Wolfově pobytu a pohybu nejsou žádné nové informace.

Pokutu postupně podle splátkového kalendáře hradí Wolfova manželka. Böhmová dnes uvedla, že splátka přišla i v srpnu.