Exsenátora Nováka zatkla policie. Dle soudu není tak nemocný, aby nemohl do vězení

Alexandr Novák

Alexandr Novák Zdroj: CTK

Policie dnes zadržela bývalého senátora Alexandra Nováka (dříve ODS) odsouzeného za korupci. Okresní soud v Chomutově před tím v pátek rozhodl, že zdravotní stav Novákovi nebrání v nástupu do vězení, kde má strávit čtyři roky. Podle místopředsedkyně soudu Lenky Chalupové byl vydán i příkaz k dodání do výkonu trestu, který ale s usnesením soudu přímo nesouvisel. Policie prý měla podezření, že by mohl chtít uprchnout.

Novák má jít podle loňského rozhodnutí krajského soudu za mříže na čtyři roky kvůli přijetí třiačtyřicetimilionového úplatku, ale požádal o odklad nástupu trestu ze zdravotních důvodů.

Chomutovský soud několik měsíců řešil, zda bývalému senátorovi zdravotní stav nebrání v nástupu do vězení, vyžádal si i další zdravotní posudek.

„Nebyly shledány důvody pro odklad výkonu trestu, nebyla zjištěna taková onemocnění, která by v souvislosti s výkon trestu odnětí svobody bezprostředně ohrožovala život odsouzeného,“ řekla místopředsedkyně okresního soudu v Chomutově pro trestní úsek Lenka Chalupová.

Proti pátečnímu rozhodnutí o neodložení výkonu trestu je podle ní přípustná stížnost. „Stížnost je třeba doručit do tří dnů ode dne doručení usnesení,“ doplnila soudkyně s tím, že stížnost má odkladný účinek.

Pokud by Novák stížnost nepodal, musí nastoupit do vězení. Podle Chalupové záleží na předsedovi soudního senátu, kolik času mu dá na zařízení nutných věcí před nástupem.

Advokát: Postup je nestandardní

Podle Novákova advokáta Jana Růžka ani jemu, ani jeho klientovi zatím usnesení soudu nebylo doručeno. „Podle nejnovější informace, kterou mám, tak už měl být vydaný údajně i příkaz k dodání do výkonu trestu, což je opravdu - když to řeknu velmi eufemisticky - nestandartní postup za situace, kdy není ještě doručeno a je tam samozřejmě právo stížnosti s odkladným účinkem,“ řekl Růžek.

Co přesně Novákovi po zdravotní stránce je, advokát Růžek neupřesnil. Některá média spekulovala, že se může jednat o cévní příhodu. Růžek pouze dodal, že s klientem komunikuje po telefonu.

Příkaz k dodání do výkonu trestu Chalupová potvrdila, podle ní to ale přímo nesouvisí s usnesením týkajícím se zdravotní způsobilosti Nováka. „Souvisí to s jinými zjištěními od policie. Bylo totiž podezření, že by se mohl chtít pokusit uprchnout,“ vysvětlila místopředsedkyně soudu.

Okresní soud uložil v prosinci 2010 Novákovi pětiletý podmíněný trest, ten se ale proti rozsudku odvolal. Vloni v červenci rozhodoval o případu krajský soud a v prosinci už měl bývalý senátor nastoupit do věznice. Sankci pět milionů korun už podle svého obhájce Jana Růžka uhradil.

Případ údajného úplatku se datuje do roku 1999, kdy Novák působil jako starosta Chomutova. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.

Odsouzený exsenátor byl považován za jednoho z nejvlivnějších členů severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 byl starostou Chomutova, mezi roky 2000 a 2006 seděl za Chomutovsko v Senátu a byl i ve výkonné radě ODS.