Extremisté se v Ostravě střetli s policií, zatčeno 60 lidí

Pravicoví radikálové v Plzni

Pravicoví radikálové v Plzni Zdroj: ctk

Policie od rána kontroluje vozy mířící do Ostravy
Účastníky demonstrace proti extremistům do Ostravy svážely autobusy
Demonstrace proti extremismu
V Ostravě se sešlo asi 1100 demonstrantů
Protiextremistická hesla na trase plánovaného pochodu v Českých Budějovicích
9
Fotogalerie
Pěti českými městy prošly protiromské pochody a další demonstrace. Protesty byly nahlášené do Ostravy, Duchcova, Plzně, Českých Budějovic a Jičína. V Ostravě se policie střetla s demonstranty, vzduchem létaly kameny, lahve, dýmovnice, rozbušky, popelnice, policisté několikrát použili i slzný plyn. Zranění jsou na obou stranách.

Okolo 600 až 800 odpůrců Romů se podle policie po 14:00 setkalo na Prokešově náměstí před Novou radnicí v Ostravě, odkud se následně vydali na pochod městem, k němuž se přidali další lidé. Tou dobou už však většina z asi 600 Romů na náměstí nebyla. Organizátoři akce se se zástupci úřadu centrální městské části Moravská Ostrava a Přívoz sice na trase pochodu dohodli. Tu však opustili jen několik desítek metrů od radnice, když se místo Zborovskou ulicí vydali dále po Sokolské směrem k náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze.

První roztržku demonstranti vyprovokovali ještě v Sokolské ulici, když slovně začali napadat Romy žijící v Domu na půli cesty, kteří pochod pozorovali z oken. „Demonstranti začali házet kameny a lahve, došlo k poškození budovy a ohrožení života a zdraví osob, které tam přebývají a policie začala organizovat zásah, který trval několik hodin,“ uvedl Kužel.

Vážnější roztržky mezi policií a demonstranty nastaly v sadu Boženy Němcové, kde se do té doby jednotný dav roztrhl. Demonstranti se totiž rozběhli a snažili se dostat k náměstí Svatopluka Čecha, části z nich se to podařilo, ale policie je z místa vytlačila. Většinu demonstrantů ale policie v sadu udržela a došlo ke střetům. Dav se nakonec přesunul k sousední křižovatce Nádražní a Mariánskohorské ulice, kde se k němu přidalo několik desítek dalších radikálů schovaných v nedalekém dvoře. Extremisté poté začali ničit majetek a napadat policii. Nejtvrdší jádro demonstrantů nakonec skončilo na okraji sídliště. U tamního supermarketu převrátili kontejnery a lahvemi a kameny útočili na policii. Počet demonstrantů ale postupně ubýval.

Na bezpečnostním opatření se podílelo asi 300 policistů. Zadržení radikálové jsou podezřelí z výtržnictví, ublížení na zdraví a násilí na úřední osobě. Ve městě byla poškozena řada vozidel, ať už aut občanů nebo policejních vozů, které se účastnily zásahu. Podle policie jsou zraněni tři policisté i několik radikálů, jejich přesnější počet nedokázal říci.

Romové se na náměstí Svatopluka Čecha scházeli už od dopoledne, k místu protestů je od ostravských ubytoven svážely autobusy, kterých bylo podle jedné z organizátorek akce Jolany Šmarhovyčové celkem šest. Romská demonstrace se už rozešla.

Pražský protest proti Čechům přilákal 50 lidí

Prahou dnes prošla asi padesátka lidí v pochodu proti Čechům. Vymezili se tak vůči protiromským demonstracím a průvodům pořádaným dnes v šesti městech v České republice a zároveň recesisticky upozornili na stereotypy spojované s Čechy. Akci pořádala iniciativa Čechy v ČR nechceme, průvod šel od Vyšehradu k Rašínovu nábřeží, kde jej zakončily koncerty.

„Stop české cunami!“ nebo „Čechy Čechům nedáme“, skandovali převážně mladí lidé, kteří odpoledne s transparentem procházeli městem. Hned u kostela svatého Petra a Pavla na Vyšehradě s nimi přišel hlasitě polemizovat jeden mladík, kterému vadilo, že akce zesměšňuje problémy, které podle něj Češi s menšinami mají.

„Přehlídka českých vlastností bohužel není veselá podívaná. Jedná se o smutnou realitu, která volá po reakci, po hlase odporu,“ řekl naproti tomu organizátor akce Karel Roztočil. V čele průvodu šel brouk Pytlík obutý do sandálů a ponožek, v ruce držel coby symbol typického Čecha pivo a igelitovou tašku ze supermarketu. Na náplavce na Rašínově nábřeží pak aktivisté brouka Pytlíka symbolicky oběsili a průvod zakončili koncertem.

České Budějovice pokryly ironické nápisy

V Českých Budějovic, které se v létě staly jedním z center protiromských protestů, se sešly desítky demonstrantů. Do Duchcova na Teplicku, na protest svolaný místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), přijelo podle policie 250 až 300 lidí, organizátoři mluví o 700 učastníků. V devítitisícovém městě se situace vyhrotila poté, co tam v květnu skupina Romů napadla manželský pár.

V jihočeské metropoli se už ráno desítky nápisů jako Národ rovně, Nevybočuj z řady! Víš proč jsi tu? Ty jsi malý jedinácek, na komunikacích, kudy odpoledne půjde protiromský protestní pochod. Nápisy mají symbolizovat nesouhlas s odpolední demonstrací. Na chodníky je za svítání napsali členové iniciativy Budějovice proti násilí. Jejich aktivitu podpořil i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. „Vždycky budu kategoricky bojovat proti okrajovým společenským jevům, které jsou velmi nebezpečné. Podporuji aktivitu iniciativy Budějovice proti násilí a vnímám to jako protest proti neonacismu a nedemokratickým projevům,“ řekl rektor.

Extremisté našli své odpůrce v Brně. Protiromský pochod radikálů „proti černému rasismu, proti policejnímu násilí“ centrem města doplní happening proti rasismu a násilí, který organizuje několik nevládních organizací. Obě strany se mají sejít dnes v 15:00 v parku Koliště v centru Brna. Zatímco setkání občanských aktivistů je řádně ohlášené, extremisté pochod radnici nenahlásili.

V Brně, Duchcově a Českých Budějovicích policie radikálům zabránila vstoupit do ulic obývaných Romy, v jihočeské metropoli zadržela devět lidí. V Plzni demonstranty policie nepustila k účastníkům protestu proti rasovému násilí, zadržela asi 25 lidí. Mimo Ostravu se ale protesty obešly bez násilností.