Fajt dostal nabídku na post finančního ředitele Národní galerie, z jejíhož čela byl odvolán. ČSSD chce vysvětlení

Jiří Fajt

Jiří Fajt Zdroj: profimedia

Jiří Fajt
Jiří Fajt (archivní foto z roku 2008)
Jiří Fajt
4
Fotogalerie

Předseda ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček bude chtít po ministru kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD) vysvětlení, proč dostal odvolaný ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt nabídku zastávat místo finančního ředitele NGP. Hamáček to řekl v České televizi, která o nabídce informovala. Fajtovi ji podle ČT zaslal prozatímní ředitel galerie Ivan Morávek. Ten Deníku N napsal, že nemohl učinit jinak. Je to formální zákonný postup, který ukládá zákoník práce, uvedl.

V dopise, který prozatímní šéf NGP Fajtovi adresoval, dostal podle ČT nedávno odvolaný ředitel galerie nabídku na místo kurátora sbírky moderního a současného umění nebo místo finančního ředitele.

Podle Morávka to byl formální zákonný postup. Odvolává se přitom na zákoník práce, který uvádí, že odvoláním vedoucího zaměstnance nekončí zaměstnanecký poměr a zaměstnavatel je povinen mu nabídnout „jinou práci odpovídající jeho zdravotnímu stavu a kvalifikaci“. Morávek přiznává, že situace může vypadat na první pohled paradoxně, pouze ale respektoval zákonný postup, napsal server.

Fajta odvolal Staněk v polovině dubna po kontrole v NGP, odvolání zdůvodnil závažnými pochybeními v hospodaření. Na Fajta ministr podal trestní oznámení kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun či kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným NGP. Staněk odvolal také ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa.

Hamáček v ČT řekl, že ho překvapilo, že „někdo nabídne člověku, který má takové problémy, post finančního ředitele“. Označil to za manažerskou chybu. Dodal, že neví, proč Morávek nabídku zaslal, zda Fajtovi musel nabídnout všechny volné funkce. Od ministra kultury bude chtít vysvětlení.

Proti Fajtovu odvolání se postavili nejen představitelé kulturní obce, požadují kvůli němu konec Staňka ve funkci. Užší vedení sociální demokracie ve čtvrtek Staňkovi uložilo připravit do konce května výběrová řízení na šéfy obou institucí. Staněk dostal také za úkol zklidnit situaci v kultuře.

Hamáček se v ČT ministra kultury zastal, pokud jde o odvolání, postupoval podle něj správně. Odmítl říct, zda by uvítal Staňkovu demisi. Za jeho hlavní úkol označil, aby podle výzvy vedení ČSSD připravil výběrové řízení na šéfa NGP. Kdyby úkol nezvládl, Hamáček to bude řešit.