Fanoušci se těší na čtvrtfinálový boj českých fotbalistů

čeští fotbaloví fanoušci

čeští fotbaloví fanoušci Zdroj: ctk

Na fotbalový svátek se v sobotu těšili čeští i polští fanoušci.
Zápas ve Vratislavi rozhodl v 72. minutě jediným gólem Petr Jiráček.
Polským reprezentantům se už zvrátit výsledek utkání nepodařilo.
Fotbalisté pak dlouho svůj triumf slavili pod kotlem českých příznivců.
S prohrou svého týmu se naopak museli vyrovnat domácí fanoušci, Poláci na mistrovství skončili.
8
Fotogalerie
Dárek v podobě postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy ve fotbale připravili v sobotu pražským fanouškům čeští fotbalisté. Pražské Staroměstské náměstí, kam k obří obrazovce přišlo podle odhadů policie 2500 lidí, i jeho přilehlé okolí propukly po zápase s Polskem v jásot.

Do poslední chvíle se však ve tvářích diváků zračilo i přes vedení 0:1 napětí, protože polští fotbalisté bojovali v domácím prostředí ze všech sil. Situace zcela na konci duelu, kdy Michal Kadlec vyhlavičkoval nebezpečný polský výpad, nahnala všem hrůzu.

V případě vyrovnání by Češi nepostoupili, což by téměř již slavící a ve vlajkách zahalení fanoušci těžce nesli. Se závěrečným hvizdem píšťalky ale všem spadl kámen ze srdce a náměstím se rozléhaly známé pokřiky „Češi, Češi!“ a „Hoši, děkujem!“.

„Bylo to napínavé, Poláci nás ke konci dost tlačili, ale zvládli jsme to. Snad se nám bude dařit i v dalších zápasech,“ radovala se mladá fanynka Tereza.

Smutní od velkoplošného plátna naopak odcházeli příznivci polského týmu. Radost jim neudělal hlavně Petr Jiráček, autor jediného gólu.

Mnozí milovníci fotbalu měli pomalované tváře vlajkami, využili totiž stan, který nabízel bezplatný fotbalový „make-up“. Českou vlajkou se ale nechali pomalovat také turisté ze zahraničí, kteří pak své tváře nastavovali objektivům fotoaparátů svých kamarádů.

Před zápasem diváky naladily hudební skupiny z Polska - Akurat a Woo Woo. Koncert v aréně Hyundai Fan Park Praha se konal v rámci česko-polského večera, jehož součástí byly i soutěže. Vystoupení tanečnic vyplnilo přestávku mezi poločasy. Po klání se diváci rozešli slavit do okolních restaurací, centrem se i dlouho po skončení zápasu rozléhaly pokřiky. Podle policie neprovázely akci na náměstí žádné výtržnosti.

Reprezentanti oslavili vítězství v Českém domě

Čeští fotbaloví reprezentanti hned po skončení sobotního vítězného utkání s Polskem spustili oslavy postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Veselit se začali v šatně vratislavského Městského stadionu, pak se po půlnoci přesunuli do Českého domu v centru města. Tam přišel vrchol v podobě sborově zazpívané hymny za doprovodu cimbálové kapely.

Fotbalisté do Českého domu dorazili v civilním oblečení, většinou si na sebe vzali džíny a tričko. Obránce Roman Hubník na něm měl symbolický nápis „Today is good day“. Hráčům pak udělalo radost i to, že za nimi poprvé na šampionátu mohly dorazit manželky a přítelkyně.

Hráči dnes od trenéra Michala Bílka dostali úplné volno, kouč zrušil i plánovaný trénink. K němu se tým sejde až v pondělí.

Čtěte také:

Fotbalisté porazili Polsko a jdou do čtvrtfinále z prvního místa

Fretka z Charkova se s předpovědí mýlila jen u zápasu ČR - Rusko

Podle sázek nejsou Češi v zápase s Polskem favority

Slzy se naopak objevily na tvářích fanoušků, kteří sobotní zápas sledovali ve varšavské fanouškovské zóně. Sešlo se jich tam podle odhadů pořadatelů asi 100 tisíc. „Je nám to líto, ale děkujeme,“ říkali někteří z nich. „Budeme nadále fandit jiným týmům. Možná právě Čechům,“ dodali.

Češi jako první v historii ME vyhráli skupinu s pasivním skóre

Čeští fotbalisté se po výhře 1:0 nad Polskem v posledním zápase skupiny A také zapsali do historických statistik evropského šampionátu. Jako první tým za 52 let existence Eura totiž dokázali vyhrát skupinu s pasivním skóre.Na velkých turnajích se to zatím stalo jen jednou. V roce 1990 na světovém šampionátu v Itálii vyhrál Kamerun svoji základní skupinu, byť měl nepříznivé skóre 3:5.

Češi ve Vratislavi vstřelili o gól více a skupinu A zakončili se skóre 4:5. V prvním duelu nejprve podlehli Rusku vysoko 1:4, pak porazili Řecko 2:1 a v sobotu brankou Petra Jiráčka vyřadili domácí Poláky. Spolu s českým celkem postoupili do vyřazovací fáze Řekové. Rusové jako jediní měli aktivní skóre, přesto pro ně turnaj skončil.