Favorit na šéfa ČT Dvořák se sešel s Nečasem

Petr Dvořák

Petr Dvořák Zdroj: Eduard Erben, E15

Osm dnů před volbou generálního ředitele České televize jednal jeden z kandidátů, favorizovaný Petr Dvořák, s premiérem Petrem Nečasem. Serveru iDnes.cz to Dvořák potvrdil, tématem rozhovoru byla Česká televizi.

„Potvrzuji, že jsem se setkal s panem premiérem na krátké informativní schůzce, která se týkala mého projektu o budoucnosti České televize,“ napsal v esemesce Dvořák. Server požádal o reakci také Nečase, ten zatím nereagoval. Spekulace o tom, že do výběru šéfa ČT zasahují politici, jsou již tradiční.

Dvořák do finále volby generálního ředitele ČT postoupil spolu s dalšími čtyřmi kandidáty před týdnem. Od členů Rady ČT získal v tajné volbě vůbec nejvyšší počet hlasů. Kromě Dvořáka se do finále probojovali ředitel ČT24 Roman Bradáč, bývalý ředitel TV Óčko Hynek Chudárek, bývalý šéf marketingu TV Prima Jan Svoboda a prezident česko-německé obchodní komory Radomír Šimek.

„Neznám pozadí této schůzky, pan Dvořák je soukromá osoba a je to čistě jeho osobní věc, s kým se schází,“ reagovala na informaci o jednání Dvořáka s Nečasem místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová. „Za sebe můžu říci, že žádný tlak ze strany ODS, pana premiéra či někoho jiného jsem neznamenala,“ dodala. Generálního ředitele ČT po odstoupivším Jiřím Janečkovi bude 15 členů Rady ČT vybírat ve středu 21. září.