Fico v Praze: Při obhajobě jádra spojíme síly

Robert Fico na návštěvě v Praze

Robert Fico na návštěvě v Praze Zdroj: ctk

Česko a Slovensko mají stejný vstřícný postoj k využívání jaderné energie a chtějí ho i společně zdůrazňovat na mezinárodní úrovni, uvedl dnes slovenský premiér Robert Fico po jednání s českým premiérem Petrem Nečasem. Podle Fica nikdo nemůže Slovensku dát argumenty pro to, že by Slovensko mohlo bez užití jádra přežít. Česko chystá dostavbu jaderné elektrárny Temelín, Slovensko zase rozšiřuje Mochovce a Jaslovské Bohunice.

„Dokončujeme třetí a čtvrtý blok v Mochovcích a máme velký zájem na realizaci projektu výstavby úplně nového jaderného bloku v Jaslovských Bohunicích na základě mezinárodní dohody mezi ČR a Slovenskem,“ uvedl Fico. Vyjádřil také přání, aby Češi a Slováci postupovali společně na jaderných debatních fórech. Například Německo ohlásilo odklon od jaderné energie.

Slovensko vyrábí z jádra více než polovinu elektrické energie, v Česku je to asi třetina. Očekává se, že v obou zemích tento podíl ještě vzroste.

O projektu výstavby nového jaderného zdroje rozhodla jedna z předchozích slovenských vlád. Měl by vyrůst v areálu nynější jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích, kde Slovensko po vstupu do Evropské unie odstavilo dva starší bloky elektrárny V1.

Výstavbu připravuje společný podnik českého koncernu ČEZ a slovenské státem kontrolované firmy JAVYS, vyžádá si zhruba 3,3 miliardy eur (asi 80,7 miliardy korun). Zařízení by mohlo být zprovozněno v roce 2020.

Oba premiéři rovněž hovořili o možnosti českého vstupu do slovenského plynárenského průmyslu. Slovenské úřady k tomu budou velmi vstřícné, pokud česká nabídka bude v souladu se slovenskou legislativou.

Fico také vyjádřil zájem na tom, aby se spojily železniční nákladní dopravy v Česku a Slovensku a vytvořily jedno společné cargo, které by mohlo být více konkurenceschopné.