Fillovy ukradené obrazy jsou na světě, zloději je nabízeli pod cenou

Zátiší s mísami ovoce, jeden z ukradených Fillových obrazů

Zátiší s mísami ovoce, jeden z ukradených Fillových obrazů

Policie zadržela šest lidí, které podezírá z krádeže čtyři obrazů Emila Filly ze zámku v Peruci na Lounsku. Policisté našli i obrazy, které jsou podle ředitelky galerie v Peruci Alicy Štefančíkové v dobrém stavu, byť bez rámů. Zloději nabízeli obrazy značně pod cenou. Skupina údajně kradla i v dalších muzeích a galeriích nebo se předměty pokoušela prodat.

Policisté dnes oznámili, že dva zadržení jsou obviněni z krádeže, hrozí jim až deset let vězení. Další čtyři osoby policie obvinila z podílnictví, mohou jít do vězení až na osm let.

Dva muže z Královéhradecka policie podezírá přímo z krádeže obrazů, ostatní čtyři obvinění se měli podílet na prodeji obrazů. „První z nich se jim podařilo prodat za 250 tisíc korun,“ řekla dnes novinářům kriminalistka Helena Pšeničková s tím, že všechny obrazy nabízeli pachatelé na černém trhu značně pod cenou. Policie původně zadržela o dvě osoby více, poté je ale propustila a jsou v případu vedeni jako svědci.

Rozsáhlé pátrací akce se o uplynulém víkendu účastnilo asi 130 policistů z Ústeckého, Královéhradeckého a Libereckého kraje. Podle policie byla většina z podezřelých za majetkovou trestnou činnost odsouzena už v minulosti, což policii pomohlo při pátrání po nich.

Podle ředitelky galerie Štefančíkové jsou obrazy v až nečekaně dobrém stavu. „Obrazy teď dáme na určitou dobu do karantény, takže budou ve zvláštní místnosti. Pak je vyčistíme a prohlédne je odborný restaurátor,“ popsala další kroky Štefančíková.

Zda se obrazy vrátí do zámku v Peruci zatím není jasné, rozhodnout musí Ústecký kraj. „My se musíme poradit se zřizovatelem. Vyvoláme schůzku a budeme řešit budoucnost pamětní síně Emila Filly a zámku v Peruci,“ dodala.

Čtyři obrazy zmizely z pamětní síně Emila Filly v zámku v Peruci na Lounsku 18. listopadu. O několik dní později se našly jejich poškozené rámy. Podle odhadů by mohla mít díla Slepec z roku 1926, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce (1948), Zátiší s mísami ovoce (1946) a obraz Žena s kartami (patrně 1946) dohromady cenu 50 až 80 milionů korun. Obrazy ale nebyly pojištěné, prý by to bylo příliš drahé.