Finská YIT má na dosah velký projekt na Smíchově, zastaví areál bývalého lihovaru

Chátrající lihovar na Smíchově

Chátrající lihovar na Smíchově Zdroj: Michael Tomeš, E15

Chátrající lihovar na Smíchově
Chátrající lihovar na Smíchově
Chátrající lihovar na Smíchově
Chátrající lihovar na Smíchově
Chátrající lihovar na Smíchově
16
Fotogalerie

Chátrající lihovar v Praze 5 je o krok blíže přeměně na novou čtvrť. Současný vlastník a developer YIT Stavo se už baví o posledních detailech smlouvy.

Tendr na zástavbu území bývalého lihovaru na Smíchově jde do finále. Poslední detaily smlouvy na vytvoření společného podniku se současným vlastníkem, společností Goldfin Investment britského byznysmena Michaela Barnetta, podle informací deníku E15 ladí finský developer YIT. Projekt s více než 500 byty si vyžádá investici přes miliardu korun. „Je hodně pravděpodobné, že YIT Stavo do projektu vstoupí,“ řekl zdroj z realitního trhu, který kvůli dosud neukončeným jednáním zůstal v anonymitě.

Samotný vlastník zatím zůstává opatrný. „Dohoda o mlčenlivosti nám neumožňuje o věci mluvit podrobněji, avšak mohu říci, že jsme se bavili s několika potenciálními partnery, z nichž všichni jsou velcí developeři na českém realitním trhu,“ sdělil majitel Zlatého lihovaru Michael Barnett.

V tendru bylo podle již dřívější zprávy Hospodářských novin pět společností včetně například developerské firmy Trigema. Jednání nebylo zcela jednoduché hlavně kvůli složitému území. Projekt umístěný mezi rušnou Strakonickou a Nádražní ulicí bude mimo jiné náročný na splnění hlukových norem. Podle architekta Tomáše Kaňky to bude možné řešit například dvojitou fasádou domu a zelení.

Smíchovský lihovar je přes 150 let starý. Z původního objektu má developer ponechat bývalou varnu a komín, které jsou památkově chráněné. Výroba lihu tam skončila v roce 2001. Od té doby areál chátrá. Pro finskou skupinu YIT to nebude první velká akvizice. Na začátku letošního roku získala velkou parcelu v Košířích. Jiný brownfield koupila předloni na pomezí Vysočan a Hloubětína. Novou čtvrť nazvanou Suomi tam již developer začal stavět.