Fischerova firma hrozí Česku miliardovou arbitráží kvůli boeingům

Boeingy Fischer Air během své nucené odstávky na pražském letišti

Boeingy Fischer Air během své nucené odstávky na pražském letišti Zdroj: Honza Groh, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Německá firma A.M.F. Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF), spoluvlastněná podnikatelem a bývalým senátorem Václavem Fischerem, hrozí Česku mezinárodní arbitráží. Požaduje tři miliardy korun za dvě dopravní letadla Boeing 737 zadržená před 11 lety při konkurzu na Fischerův majetek. Stát má nyní půl roku na to se s firmou dohodnout.

MF podala na ministerstvo financí takzvané oznámení o existenci sporu, a to na základě mezinárodní smlouvy o ochraně investic. Na základě toho mají obě strany šest měsíců na to se dohodnout.

„Pokud tato lhůta uplyne marně, je AMF připravena zahájit investiční arbitráž. Doufám však, že investiční arbitráž nebude potřeba a že spor vyřešíme smírnou cestou,“ napsal v oznámení právní zástupce AMF Ondřej Sekanina.

Podle ředitelky odboru mezinárodní právní služby na ministerstvu financí Marie Talašové je ale podání nedostatečné a je to forma nátlaku na stát. „Naprostá většina těchto notifikací nakonec podáním samotné žaloby u arbitrážního panelu nekončí. Tohle je ale nic nestojí,“ řekla Hospodářským novinám (HN) Talašová.

Roky odstavená letadla

AMF tvrdí, že bez náhrady přišla o obě letadla kvůli neoprávněnému prohlášení konkurzu na Fischerův majetek, kvůli dvojitému neoprávněnému zápisu letadel do konkurzní podstaty a také v důsledku finálního prodeje strojů za nízkou cenu, která odrážela jejich nedostatečnou údržbu. Český stát podle AMF neochránil její investici do letadel a zodpovídá za selhání konkurzních soudů.

Letadla kvůli složitým soudním sporům stála téměř pět let odstavená na ruzyňském letišti. Nakonec se prodala v roce 2010 za víc než dva miliony dolarů (nyní asi 48 milionů korun). Podle zpráv v médiích skončily boeingy v Nigérii.

Podnikatel Václav Fischer se vrací na český trh cestovního ruchu. Prostřednictvím portálu NaCesty.cz začal 7. února nabízet českým zákazníkům zájezdy své cestovní kanceláře Fischer Reisen na letní sezonu.Podnikatel Václav Fischer se vrací na český trh cestovního ruchu. Prostřednictvím portálu NaCesty.cz začal 7. února nabízet českým zákazníkům zájezdy své cestovní kanceláře Fischer Reisen na letní sezonu. | CTKVáclav Fischer

Konkurz na Fischerův majetek byl v České republice zahájen v roce 2005 poté, co o dva roky dříve vyplynuly na povrch finanční potíže Fischerových firem. Fischer s konkurzem nesouhlasil a po několika odvoláních dosáhl v roce 2008 u Nejvyššího soudu jeho zrušení. Nejvyšší soud tehdy výrok zdůvodnil tím, že na Fischerův majetek už byl dříve zahájen konkurz v Německu.

Mimo spor s AMF má stát v současnosti celkem 12 případů arbitrážních sporů v různých procesních stádiích, z toho sedm z nich s provozovateli solárních elektráren, píše IHNED.

Celkem podle Talašové čelí Česká republika investičním arbitrážím za téměř deset miliard korun. Tyto spory se zaměřují na případy, kdy stát mohl poškodit investici zahraničního investora třeba tím, že zvýhodnil domácí firmy, nesprávně fungovaly soudy nebo se nečekaně změnila legislativa.