Gauck zahájil návštěvu Česka. Odpoledne zavítá do Lidic

Český prezident Václav Klaus uvítal 10. října na Pražském hradě německého prezidenta Joachima Gaucka.

Český prezident Václav Klaus uvítal 10. října na Pražském hradě německého prezidenta Joachima Gaucka. Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus přivítal německého prezidenta Joachima Gaucka na Pražském hradě
Prezident Václav Klaus přivítal německého prezidenta Joachima Gaucka na Pražském hradě
Prezident Václav Klaus přivítal německého prezidenta Joachima Gaucka na Pražském hradě s vojenskými poctami
Prezident Václav Klaus přivítal německého prezidenta Joachima Gaucka na Pražském hradě
Německý prezident Joachim Gauck se na Pražském hradě setkal s českým prezidentem Václavem Klausem.
6
Fotogalerie
Německý prezident Joachim Gauck zahájil dopoledne státní návštěvu České republiky, na Pražském hradě ho s vojenskými poctami přivítal jeho český protějšek Václav Klaus. V pozici hlavy státu je Gauck v Česku poprvé. Po jednání s Klausem a premiérem Petrem Nečasem pojede do Lidic, které si letos připomínají 70 let od vyhlazení nacisty. Žádný německý prezident Lidice dosud nenavštívil.

Gauck se tak stane po někdejším kancléři Helmutu Kohlovi od roku 1988 dalším vrcholným představitelem Německa, který obec vypálenou nacisty navštíví. Loni byl v Lidicích premiér spolkové země Bavorsko Horst Seehofer.

V červnu Gauck poslal Klausovi dopis, v němž ho ujistil, že Německo si je vědomo historické odpovědnosti za masakry v Lidicích a Ležákách. Uvedl, že události ho naplňují studem a že sdílí bolest nad oběťmi. Klaus jeho gesto ocenil.

Praha a Berlín označují česko-německé vztahy v posledních letech za nejlepší v historii. Německý prezident přijel za hlavou českého státu po dvou letech. Tehdy Klaus vítal Christiana Wulffa, který předčasně rezignoval kvůli aférám z dřívějšího politického působení.

Gauck má nový úkol: vrátit čest prezidentskému úřadu

Gauck prezidentský úřad převzal letos v březnu. Je znám svými aktivitami na podporu vypořádávání s komunistickou historií v Německu. Je prvním prezidentem Spolkové republiky Německo, jenž pochází z někdejší NDR, a rovněž prvním nestraníkem v této funkci. Před svým zvolením letos v březnu se Gauck těšil respektu veřejnosti, který si vysloužil coby dlouholetý zmocněnec pro dokumenty tajné komunistické policie Stasi.

Gauck v Česku stráví jeden den. V závěru návštěvy se setká se skupinkou zástupců české občanské společnosti, disidentů a aktivistů, bude to na jeho přání.