Hackeři ukradli z ministerstva zahraničí za rok tisíce dokumentů

Z ministerstva zahraničí hackeři odcizili přes sedm tisíc dokumentů.

Z ministerstva zahraničí hackeři odcizili přes sedm tisíc dokumentů. Zdroj: Jiří Hadač

Osmačtyřicet zpráv útočníci odcizili i přímo z účtu ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka.
2
Fotogalerie

Hackerský útok na ministerstvo zahraničí je podle všeho ještě mnohem vážnější, než se původně zdálo. Útočníci, za kterými podle ministerstva stál jiný stát, v jeho počítačové síti získávali informace nejméně rok. Za tu dobu se jim podařilo ukrást přes sedm tisíc dokumentů. Z toho osmačtyřicet přímo ze schránky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Uvádí to zpráva Národního centra pro kybernetickou bezpečnost, kterou má k dispozici server INFO.cz. Podle dokumentu jde o mimořádně závažný bezpečnostní incident.

Podle zprávy šlo o dokumenty obsahující citlivé informace. Zároveň došlo k prolomení účtů vedení ministerstva zahraničí. Útočník podle zprávy "udržoval v podstatě nerušený přístup do jakéhokoliv účtu ministerstva". Kompromitováno bylo 168 uživatelů/účtů. První přístup se uskutečnil loni 8. ledna, poslední letos 18. ledna. 

Podle mluvčí ministerstva Michaely Lagronové nicméně ani tyto nové informace nejsou závažnější, než uvedlo ministerstvo. "Teď je to na kybernetickém centru, aby věci prošetřili a zjistili, o co šlo, kam to šlo, jak dlouho se to zhruba dělo. To, že se to dělo rok neznamená, že to není v souladu s tím, co jsme říkali včera," řekl INFO.CZ. 

“Nejdelší dobu útočník strávil ve schránce, která je pravděpodobně centrálním účtem, ze kterého se příchozí zprávy přidělují oprávněným účastníkům (tv. věž), v účtu ministra zahraničních věcí  Lubomíra Zaorálka, prvního náměstka Petra Druláka (skončill ve funkci v červenci 2016), náměstka pro bezpečnostní politiku Jakuba Kulhánka (Skončil ve funkci v červnu 2016) a náměstka politického ředitele Ivo Šrámka," stojí ve zprávě. 

Celou zprávu čtěte na serveru INFO.CZ.