Hamáček má svůj krizový štáb, sehnal přes 35 milionů roušek a respirátorů

Ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.

Ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru. Zdroj: ČTK/Ondřej Deml

Karel Havlíček na tiskové konferenci po jednání vlády 16. 3. 2020
Meziskladu SSHR v Sedlcanech. Zde se skladuji a hned rozděluji respirátory a další ochranné pomůcky z centrálního nákupu Ministerstva zdravotnictví. Rozvoz zajišťuje SSHR a Armáda CR
Meziskladu SSHR v Sedlcanech. Zde se skladuji a hned rozděluji respirátory a další ochranné pomůcky z centrálního nákupu Ministerstva zdravotnictví. Rozvoz zajišťuje SSHR a Armáda CR
Meziskladu SSHR v Sedlcanech. Zde se skladuji a hned rozděluji respirátory a další ochranné pomůcky z centrálního nákupu Ministerstva zdravotnictví. Rozvoz zajišťuje SSHR a Armáda CR
5
Fotogalerie

Pro vyhodnocování informací o šíření nákazy novým typem koronaviru nebo pro operativní řízení a koordinaci policie a dalších složek se na ministerstvu vnitra už přes dva týdny schází krizový štáb. Jeho předsedou je šéf rezortu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Zasedáme každý den od devíti hodin ráno,“ potvrdil deníku E15 Hamáček.

Po dnešním jednání krizového orgánu oznámil, že sehnal na 30 milionů roušek a šest milionů respirátorů, 250 tisíc ochranných obleků a brýlí a dalšího zdravotnického materiálu. Vnitro nyní pracuje s ministerstvem obrany na zajištění dopravy ukrajinským obřím letounem An-124.

Podobným způsobem byly řízeny složky Integrovaného záchranného sytému například při katastrofálních povodních v roce 2002 i o jedenáct let později. Tehdejší ministři vnitra však vedli Ústřední krizové štáby a denně pořádali tiskové konference.

I proto odporuje dosavadním zvyklostem, že vláda nedosadila do čela ústředního štábu právě Hamáčka. Navíc je po premiérovi Andreji Babišovi (ANO) druhým nejvýše postaveným představitelem vládní koalice.

Hlavní krizový orgán státu řídí náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. I když je respektovaným epidemiologem, z pohledu moci výkonné je pouze úředníkem bez politické odpovědnosti.

Jmenování Prymuly umožnila změna krizového zákona z roku 2000, na níž se v neděli dohodl kabinet. Ústřední štáb začal spadat pod Bezpečnostní radu státu, jejímž šéfem je Babiš. „Předsedu Štábu jmenuje předseda vlády podle charakteru situace některého z členů vlády nebo členů Štábu,“ stojí v novém statutu ústředního štábu.

Do poloviny března platilo, že štáb řídí ministr vnitra, nebo v případě vnějšího ohrožení země ministr obrany. „V čele Ústředního krizového štábu má stát osoba s rozsáhlými rozhodovacími pravomocemi a s politickou odpovědností. A to není náměstek ministra. Takhle se stát neřídí,“ napsal na Facebooku Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09.

Na otázky, proč s úpravou souhlasil a kdy ústřední štáb zasedne, nechtěl Hamáček odpovídat. Štáb je od neděle stále jen aktivovaný. „Zeptejte se pana premiéra a náměstka Prymuly,“ dodal ministr.

Babiš na dotazy zaslané v pondělí přes SMS nereagoval.

Hamáček tvrdí, že spolu s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) upozorňovali předsedu vlády na to, aby po zjištění koronaviru v Česku začal klíčový orgán pro mimořádné události fungovat. „Bylo to minimálně třikrát,“ podotkl ministr s tím, že Prymulu respektuje jako odborníka pro oblast, která je nyní kritická.

Sledujte dění kolem koronaviru online

Kdyby ústřední štáb vznikl dříve, zřejmě by se předešlo nedostatku respirátorů, roušek či dezinfekčních prostředků pro zdravotníky, sociální pracovníky, policisty a další profese nezbytné pro chod státu. Ochranné pomůcky chybějí také veřejnosti. Nad jejich distribucí převzalo výlučnou kontrolu ministerstvo zdravotnictví.

Vládu za odkládání zřízení štábu kritizoval mimo jiné europoslanec Pirátů Mikuláš Peksa. „Nemohl by, prosím, Andrej Babiš místo nekoordinovaného zavírání hranic, obchodů a focení se ve skladech jídla konečně zřídit ústřední krizový štáb a zajistit dodávky respirátorů zdravotníkům?“ napsal Peksa na twitteru.