Respirátory chybějí v nemocnicích i lékárnách. Kdy a kolik jich bude k dispozici, je s otazníkem

V areálu Fakultní nemocnice Ostrava začala fungovat dočasná odběrová ambulance pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili novým typem koronaviru.

V areálu Fakultní nemocnice Ostrava začala fungovat dočasná odběrová ambulance pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili novým typem koronaviru. Zdroj: ČTK/Ožana Jaroslav

Respirátor FFP3.
Zahraniční turistka s rouškou na obličeji v centru Prahy.
Rouška, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Výrobci respirátorů mají údajně plné sklady, zdravotníkům nebo pracovníkům sociálních služeb však ochranné pomůcky při boji s epidemií koronaviru chybějí. Vláda výrobcům nařídila, že nesmějí respirátory prodávat. Proto nejsou ani v lékárnách, které musejí čelit stále častějším dotazům zákazníků. Řada hejtmanů dál kritizuje vládu, přestože kraje už první zásilky dostaly. 

„Namísto očekávaných čtyř až pěti tisíc respirátorů, jsme jich obdrželi pouze 1 200. Po intervenci u ministra zdravotnictví nám byly přislíbeny další dva tisíce, policie vypomůže tisícovkou,“ napsal v sobotu na Facebooku moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) s tím, že takovýto způsob zajišťování ochranných pomůcek je nepřijatelný.  

Nedostatek respirátorů ale i některého dalšího zdravotnického materiálu obecně se stal zásadním tématem posledních dnů a hodin. 

Respirátorů je málo i v Jihomoravském kraji. První mimořádná dodávka 3300 kusů je určena pro Fakultní nemocnici Brno a Zdravotnickou záchrannou službu. „Krajská záchranka ale dostane jen necelých deset procent z dodávky, což je nedostatečné,“ konstatoval hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Podobně je na tom Středočeský kraj či Vysočina. „Ve zdravotnictví chybí až milion respirátorů. Závazně jich je objednáno 1,7 milionu, dorazit by měly v příštím týdnu,“ řekl v sobotu šéf resortu Adam Vojtěch (ANO) Radiožurnálu.

Asi největší nedostatek je v Praze, kde je nejvíce nakažených. „Navzdory prohlášení vlády hlavní město neobdrželo od ministerstva zdravotnictví žádné avizované osobní ochranné prostředky, vyjma 50 kusů určených Zdravotnické záchranné službě,“ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodal, že systém přidělování řízený státem není funkční.

Ale nejde jen o nemocnice, lékaře a zdravotní sestry. Asociace poskytovatelů sociálních služeb provedla průzkum, do něhož se zapojilo přes sedm set zařízení. Z šetření plyne, že téměř polovině z nich ochranné pomůcky došly nebo docházejí. Pracovníci pečující o seniory, postižené a další potřebné už nemají ani zdravotnické rukavice a dezinfekce. Ty je ostatně těžké koupit i na “ulici” v lékárnách nebo drogeriích. 

Náporu čelí i lékárny v Praze. „Před několika dny se ptal na roušky, respirátory a dezinfekční gely každý třetí nebo čtvrtý zákazník. Teď už se ptají skoro všichni,” uvedla prodavačka z lékárny na Vítězném náměstí. “Zatím nevíme, kdy ochranné prostředky budeme mít na prodejně,” dodala. Totožně reagoval personál lékáren na Letné nebo v Holešovicích. V sedmé městské části pak dezinfekce nebyla k mání ve většině drogerií. 

Na internetu se proto objevují různé návodu na domácí výrobu sanitačního gelu na ruce z alkoholu nebo roušek z bavlněných látek. 

Roušky v autě: Nesmysl, nebo nutnost? >>>

Z nákazy nemá obavy jen zdravotníci a veřejnost, ale i příslušníci bezpečnostních složek. „Nafasovali jsme respirátory, ale je otázka, nakolik nám pomohou. Podle údajů na štítcích mají prošlou životnost,” uvedl člen zásahové jednotky, který si přál zůstat v anonymitě.

V pátek uvolnila vláda z rozpočtové rezervy na nákup respirátorů a roušek 500 milionů korun. "Je potřeba definovat, kdo potřebuje respirátory, a zavést krizovou distribuci. Jsou nakoupeny i roušky. V pondělí o tom budeme podrobně jednat," řekl premiér Andrej Babiš (ANO).