Havlíček: Kromě obchodů v pondělí otevřou i další drobné služby

Mimořádné jednání vlády: vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček (22. dubna 2021)

Mimořádné jednání vlády: vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček (22. dubna 2021) Zdroj: Úřad vlády ČR

Mimořádné jednání vlády: vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček, ministr zdravotnictví Petr Arenberger a ministr školství Robert Plaga (22. dubna 2021)
2
Fotogalerie

Vláda od 10. května kromě maloobchodu uvolní i další služby jako opravny obuvi, autobazary, autosalony, fotografické služby, provoz lanovek, střelnice, ale také provoz solárií. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Povinné testování ve firmách bude pokračovat zatím do konce června, rozhodl kabinet.

Fungovat budou znovu smět také hodinářství, zlatnictví, truhlářství, služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu, pobočky budou moci otevřít cestovní kanceláře a agentury. Seznam služeb, kterých se další vlna rozvolnění protiepidemických restrikcí týká, zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na svém webu.

Havlíček už minulý týden řekl, že od následujícího pondělí bude moci otevřít zbytek obchodů, což je podle něj asi čtvrtina maloobchodního trhu.

Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nakažených koronavirem za sedm dní na 100 tisíc byvatel. Příští pondělí by se mělo dostat na balíček číslo tři, který počítá s tím, že za týden bude počet infikovaných pod 100 na 100 tisíc lidí. Momentálně je v ČR 134 potvrzených případů nemoci COVID-19 na 100 tisíc obyvatel.

Po nuceném uzavření po více než čtyřech měsících mohly v pondělí 3. května zákazníky znovu přivítat služby spojené s péčí o tělo. Otevřela se tak kadeřnictví, manikúry, pedikúry, kosmetické či masážní salony. Provoz dnešním dnem obnovily dále služby péče o zvířata, které byly zavřené od 1. března.

Testování bude povinné do konce června

Vláda dnes také podle Havlíčka (za ANO) definitivně potvrdila, že povinné testování jednou týdně bude ve firmách, v neziskových organizacích či na úřadech bude pokračovat zatím do konce června. Podstupovat ho budou muset nadále i živnostníci. 

Vládní představitelé dříve uváděli, že s plošným testováním by měly podniky počítat minimálně do konce května.

Povinně testovat zaměstnance musely začít jako první podniky nad 250 zaměstnanců, které měly za úkol první kolo testů dokončit do 12. března. Postupně kabinet závazné testy zavedl i v nejmenších firmách, u živnostníků a ve veřejném sektoru. Testům se nemusejí podrobovat lidé pracující z domova, očkování a ti, kteří v posledních 90 dnech prodělali nemoc COVID-19.

Podíl pozitivních záchytů koronaviru ve firmách podle průzkumů SP se postupně snižuje, od začátku března do půlky dubna klesl z 0,77 procenta na 0,17 procenta.

Podniky mohou na test čerpat 60 korun z veřejného zdravotního pojištění, maximálně si ale mohou nárokovat čtyři testy na zaměstnance za měsíc. Podle posledního průzkumu SP cena samotestovacích sad klesá, polovina podniků je nyní kupuje za 60 až 100 korun.