V pondělí přijde rozvolnění. Provoz obnoví některé obchody, farmářské trhy i třeba zoo

Podle Havlíčka bude chodit na test 500 tisíc lidí denně.

Podle Havlíčka bude chodit na test 500 tisíc lidí denně. Zdroj: Foto Aha! – M. Přibyl

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) vystoupil na tiskové konferenci po schůzi vlády (22. 3. 2021)
2
Fotogalerie

Obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví či farmářské trhy se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou moci znovu otevřít od 12. dubna. Schválila to vláda, napsal Havlíček na twitteru.

Kvůli návratu dětí do škol kabinet podle Havlíčka uvolní od následujícího pondělí provoz prodejen s dětským oblečením a obuví, a papírnictví ale i další provozy.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Následně od 19. ledna umožnil provoz prodejcům dětských oděvů a obuvi a papírenského zboží. Rozhodnutí vládní představitelé i tehdy zdůvodnili tím, že po zboží z těchto obchodů vzrostla po Novém roce poptávka. Do škol se v tu dobu vrátily děti z prvních a druhých tříd základních škol. Kvůli zhoršující se epidemické situaci ale od 1. března vláda prodejcům dětského zboží výjimku ze zákazu prodeje zrušila.

Momentálně mohou mít kvůli pandemii koronaviru otevřeno jen vybrané obchody jako potraviny, drogerie, lékárny, optiky, květinářství nebo prodejny s chovatelskými potřebami.

Od pondělí 12. dubna budou moci provoz obnovit i zoologické a botanické zahrady, a to pouze ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět podle ministra maximálně 20 procent kapacity. 

Zoologické a botanické zahrady jsou z rozhodnutí vlády v boji proti epidemii koronaviru uzavřené od 18. prosince. Na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v rámci protiepidemických opatření limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů.