Heger: U Víta platí presumpce viny

Michael Vít

Michael Vít Zdroj: e15

Osud dlouholetého hlavního hygienika a náměstka ministra zdravotnictví Michaela Víta je zpečetěn, nyní se rozhoduje už jen o tom, zda ho vláda odvolá, anebo odejde sám. „Rozhodně budeme podporovat to, že v případě trestního stíhání je u vysokých funkcionářů potřeba nerespektovat presumpci neviny,“ řekl včera deníku E15 šéf rezortu Leoš Heger (TOP 09).

Ostřejší rétoriku zvolil až po schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ještě v úterý se Víta zastával, přes svého mluvčího vzkázal, že je třeba počkat na rozhodnutí soudu.

Vít čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku. Trestných činů se měl podle policie dopustit tím, že zmanipuloval zakázku. Vít vinu odmítá, připouští jen administrativní pochybení. Jeho stanovisko se včera nepodařilo získat.

Podle Hegera je ve vyspělém světě zvykem, že takovíto lidé přestanou svoji funkci vykonávat. „Ať už formou dočasného opatření, anebo odvoláním. Definitivně to bude vyřešeno brzy, nejpozději příští týden,“ dodal ministr. Ten zároveň ujistil, že Vítův odchod fungování hygienické služby neohrozí. Jeho funkci by po jmenování vládou převzala vrchní ředitelka služby Viera Šedivá.

Kvůli Vítovi tlačí na Nečasův kabinet opozice. „Vláda by neměla otálet. Není v souladu s politickou kulturou, aby takto vysoký státní úředník vykonával svou funkci ve chvíli, kdy ho začne stíhat policie,“ konstatoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Dalším veřejným činitelem, který by měl podle socialistů odejít, je šéf Pozemkového fondu Radim Zika. I když ho policie zatím neobvinila, jeho působení provází řada afér. Měl si například příliš draze pronajmout kancelář v centru Ostravy od firmy trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika, s nímž hraje amatérsky hokej. „Přihrávat svým přátelům miliony je zcela nepřijatelné chování,“ poznamenal předseda nejsilnější opoziční strany.

Vít měl způsobit škodu dva miliony

Hlavního hygienika Michaela Víta, který je ve funkci už od roku 2000, stíhá policie kvůli zakázce na poradenství. Tu zadal manželovi své podřízené, exposlanci ODS Otakaru Vychodilovi. Detektivové začali Víta prověřovat v polovině loňského roku, údajně zjistili manipulaci s dokumentací k výběrovému řízení. Vychodil pracoval pro ministerstvo několikrát od roku 2003 až do roku 2009. Podle policie způsobil Vít škodu dva miliony korun, hrozí mu až deset let vězení.