Heger zdravotníkům přidá, ale postupně

Leoš Heger, ministr zdravotnictví

Leoš Heger, ministr zdravotnictví Zdroj: Robert Zlatohlavek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger nařídí státním nemocnicím, aby od začátku příštího roku přidaly zdravotnickým pracovníkům 6,25 procenta k platům. Toto zvýšení doporučí i ostatním nemocnicím. Ministr řekl, že navrhované zvýšení platů je při současném ekonomickém vývoji v Evropě rozumným kompromisem s ohledem na jarní memorandum, které zdravotníkům od roku 2012 slibovalo nárůst platů o 10 procent.

Zvýšení mezd o deset procent by předpokládalo čtyři nebo pět miliard korun, ale ekonomika pravděpodobně neporoste a příjmy ze zdravotního pojištění tedy také ne. Heger se proto snaží slib splnit do té míry, aby vstřícným krokem ke zdravotníkům nepoškodil pacienty. Ministr zároveň řekl, že se zvýšením mezd o 6,25 procenta bude apelovat i na zřizovatele a ředitele těch nemocnic, jimž ho nemůže nařídit.

Hegerův náměstek Petr Nosek řekl, že jestliže se nenaplní černý scénář a ekonomika se nezhorší, zdravotníci dostanou v průběhu roku přidáno ještě o zbývající 3,75 procenta. Leoš Heger připomněl, že se v memorandu nepíše, že zdravotníci dostanou přidáno deset procent hned od začátku roku. Zároveň připustil, že k dorovnání ve výši 3,75 procenta by mohlo dojít v ideálním případě někdy v polovině příštího roku, případně na podzim.

Ministr také dodal, že je přesvědčen o tom, že zdravotníci sami vnímají turbulence v evropské potažmo v české ekonomice, takže jistě řada z nich ani neočekávala, že by jejich platy vzrostly od prvního ledna 2012 rovnou o dalších deset procent. Heger ve svém úvodním vstupu uvedl, že již v tomto roce vzrostla průměrná mzda lékaře z 50 na 60 tisíc korun.

Zvýšení nebude v úhradové vyhlášce

Zvýšení mezd se ovšem nepromítne v úhradové vyhlášce, podle níž by měli lékaři a nemocnice dostávat od pojišťoven peníze za péči. To přitom odbory požadovaly a nyní se, alespoň podle první reakce šéfa Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Miloše Volemana, obávají, aby peníze do nemocnic skutečně dorazily.

Podle slov Volemana se zdravotnické odbory teď musejí domluvit, jak na krok ministerstva zdravotnictví zareagují. Odbory reprezentuje zdravotnická trojka Z3, kterou ustavily tři odborové organizace zastupující zájmy nemocničních zdravotníků: Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL), Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků.