Hnutí ANO chce zbavit pravomocí radní Plamínkovou z Trojkoalice

Pražský magistrát (ilustrační foto)

Pražský magistrát (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Radní Jana Plamínková
Radní Jana Plamínková a Petra Kolínská.
Magistrát hl. m. Prahy
Mezi své spolustraníky dorazila i primátorka hlavního města Adriana Krnáčová
Primátorka hlavního města Prahy Andriana Krnáčová.
6
Fotogalerie

Hnutí ANO chce v rámci pražské koalice s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN) odebrat radní Janě Plamínkové (STAN/Trojkoalice) část kompetencí týkajících se procesu EIA posuzujícího vliv staveb na životní prostředí. ČTK to potvrdila Plamínková. Trojkoalice kvůli návrhu vyvolala koaliční jednání. ANO vadí dopisy, které Plamínková zaslala ministerstvu životního prostředí a vypsala v nich připomínky k projektu stavby Pražského okruhu mezi D1 a D11. Radní znění dopisů zrušili a schválili nová usnesení. Plamínková má na starosti infrastrukturu.

"Teď to řešíme a nesouhlasíme s tím. Vyvolali jsme proto koaliční jednání," řekla ČTK Plamínková. Trojkoalice prý bude požadovat zachování stávajících kompetencí.

Proces EIA má dvě části. První se týká rozhodování státní správy a druhá samosprávy, kterou mají na starosti politici. Právě druhou část chce ANO přesunout z kompetencí radní na odbor životního prostředí.

Změnu předložila radním primátorka Adriana Krnáčová (ANO) již na úterním zasedání. Radní ji neschválili. Dnes se proto sešli zástupci koalice na společném jednání. Ani to výsledek nepřineslo.

Plamínková odeslala na ministerstvo dopis, ve kterém požadovala přepracování části stavby. Projekt nyní prochází procesem EIA. Zpochybnila dopravně inženýrské podklady a rozpory podle ní existují i mezi hodnotami intenzity dopravy uvedenými v jednotlivých přílohách dokumentace. Druhý dopis se týkal návazné stavby silnice I/12. Radní znění dopisů anulovali a schválili souhlasné stanovisko s vydáním kladného stanovidsska EIA pro stavbu okruhu.

"Paní radní Plamínková poslala dopis se svým osobním stanoviskem, které ale bylo v přímém rozporu s názorem rady a mohlo výrazně ohrozit další postup při přípravě Pražského okruhu. Chceme předejít tomu, aby se něco podobného opakovalo v budoucnu," uvedla Krnáčová.

Koaliční krizi, nebo její rozpad podle primátorky nynější jednání nevyvolají. "Mluvíme o tom v rámci koalice a věřím, že se dohodneme. Rozhodně to nevnímám jako koaliční krizi, je to věcí politické dohody a určitého kompromisu, kterého jsme podle mě určitě schopni," uvedla.

V koalici došlo ke změnám kompetencí několikrát. V minulosti byla například tehdejšímu náměstku primátorky Matěji Stropnickému (SZ) odebrána příprava pražských stavebních předpisů. Kompetence se měnily částečně i po konci koaliční krize na přelomu let 2015 a 2016.