Holešovice přitahují developerské miliardy

Vizualizace bytového projektu, který v ulici Na Maninách v Praze-Holešovicích postaví developer Trigema.

Vizualizace bytového projektu, který v ulici Na Maninách v Praze-Holešovicích postaví developer Trigema. Zdroj: Trigema

Budovy developerské společnosti Cresco Group v Praze-Holešovicích.
Kancelářský projekt Visionary od developera Skanska Property v Praze-Holešovicích z dílny architektonického studia Jakub Cigler architekti.
Budovy developerské společnosti Cresco Group v Praze-Holešovicích.
Budovy developerské společnosti Cresco Group v Praze-Holešovicích.
Developerský projekt Rezidence Osadní v Praze 7.
18
Fotogalerie

Podobně jako Karlín se Holešovice stávají lokalitou plnou výstavby nových bytů i kanceláří. Ve hře je i vybudování vládní čtvrti v Bubnech.

Z Prahy 7 se stává nový magnet pro velké investice developerů. Holešovice totiž skýtají řadu volných pozemků, proluk, brownfieldů i domů říkajících si o rekonstrukci. Připravované investice stavebníků se počítají v desítkách miliard korun.

„Holešovice čeká stejně zajímavá proměna, jakou prošel před lety Karlín. Tehdy se z rezidenční čtvrti, která jen neurčitě zakrývala svou industriální minulost, stala vyhledávaná městská část,“ uvedla Marie Passburgová, ředitelka developerské společnosti Skanska Property.

Skanska Property aktuálně staví svůj první projekt v lokalitě téměř naproti holešovickému nádraží. Rozestavěné kancelářské centrum Visionary má developer již z velké části pronajaté.

Mnohem větší projekt chystá Skanska Property na brownfieldu po bývalé výrobně betonových prefabrikátů mezi nádražím a Vltavou. Projekt nazvaný Port7 má být novým centrem celé oblasti.

Sedmou městskou část si pro expanzi v České republice nově vybrala i skupina Cresco slovenského realitního magnáta Štefana Beleše. Bývalou Teslu na Maninách přestaví na coworkingový prostor pro IT pracovníky. Na této části projektu dělá architektonické studio Bogle Architects. Ve zrekonstruovaném areálu vznikne rovněž přes 300 bytů.  

Slovenské Cresco současně v Holešovicích koupilo starší administrativní budovy Paramount a Metropolitan. „Budovy plánujeme zmodernizovat na atraktivní kancelářské prostory v živé a strategicky důležité pražské lokalitě, která se neustále rozrůstá,“ sdělil člen představenstva skupiny Marcus Schulz. V tomto případě projekty namalují architekti ze studia Qarta Architektura. Celková investice Cresco Group do projektů v Praze 7 bude zhruba 2,4 miliardy korun.

Nově se do Holešovic vydala také skupina Trigema realitního podnikatele Marcela Sourala. V ulici Na Maninách postaví opět podle návrhu projektantů z Qarta Architektura šestipodlažní bytový dům. Investice bude 170 milionů korun. Poprvé kopnout do země hodlá ještě tuto zimu. Dokončení plánuje na přelom léta a podzimu 2019.  

„Ve srovnání s celým trhem jsou prodané byty v Holešovicích o patnáct procent větší, třiatřicet procent dražší a o patnáct mají vyšší cenu plochy,“ řekl analytik bytového trhu František Brož z portálu CenovaMapa.org k tomu, proč je čtvrť pro stavebníky lákavá.  

Největší změna čeká Prahu 7 se zástavbou rozsáhlého rozvojového území kolem nádraží Bubny, které kontroluje miliardář Radovan Vítek. V Bubnech je aktuálně stavební uzávěra. Zástavba velkého brownfieldu si vyžádá podle již dřívějších odhadů několik desítek miliard korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl, aby v lokalitě vyrostla nová vládní čtvrť.

O novém velkém projektu bývalého tenisty a miliardáře Milana Šrejbera v Holešovicích čtěte ve čtvrtek v E15 Premium.