Hospodaření Prahy skončilo loni přebytkem 4,48 miliardy

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Hospodaření Prahy skončilo v loňském roce přebytkem zhruba 4,48 miliardy korun. Důvodem byly mimo jiné nižší investice například v oblasti IT. Z celkové sumy pak městské části ušetřily zhruba 1,055 miliardy. Výsledky hospodaření schválili pražští radní, projednat je musí ještě zastupitelé.

Příjmy v loňském roce činily 63,34 miliardy korun a výdaje 58,86 miliardy. Podle materiálu, který radní schválili, vznikl přebytek tím, že město méně utrácelo v rámci investic - město ušetřilo například v oblasti IT a méně peněz oproti předpokladu vydalo loni i na dostavbu tunelového komplexu Blanka. Praha kromě úspor navíc vybrala vyšší částku na daních, než původně předpokládala.

V „plusu“ skončila rovněž většina městských částí - z celkem 57 jich s přebytkem hospodaření skončilo 34. V součtu všech dohromady pak skončily přebytkem přes jednu miliardu.

Letos bude Praha hospodařit s rozpočtem ve výši výdajů a příjmů 45,1 miliardy korun. Včetně peněz přesunutých z roku 2013 činí rozpočet 49,6 miliardy. Nejvíc peněz určených na investice spolkne tunelový komplex Blanka, zhruba 4,6 miliardy korun.