Hradní stráž je bez velitele, Prskavec byl odvolán z funkce

Velitel Hradní stráže podplukovník Petr Prskavec.

Velitel Hradní stráže podplukovník Petr Prskavec. Zdroj: Zbyněk Pecák

Odvolaný šéf Hradní stráže Radim Studený
Členové performerské skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky.
Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě vyvěsil rudé trenýrky
Skupina Ztohoven u soudu: Kvůli výměně prezidentské strandarty za rudé trenky
5
Fotogalerie

Náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše odvolal z funkce velitele Hradní stráže Petra Prskavce. Prskavec byl ve funkci necelý rok, nastoupil loni 18. prosince. Nahradil Radima Studeného, který ve funkci skončil v polovině loňského října poté, co skupina Ztohoven vyvěsila na Hradě červené trenýrky.

K důvodu odvolání se Prskavec nechtěl vyjadřovat. "V tuto chvíli nebudu specifikovat důvody," řekl. Odvolání nechtěl komentovat ani Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky, podle kterého jsou personální opatření plně v pravomoci Kašeho. Jeho sekretariát sdělil, že "vzhledem ke všem souvisejícím okolnostem" nebude Kaše v současné době blíže specifikovat důvody, které ho vedly k rozhodnutí Prskavce odvolat. Prskavec před nástupem na Hrad velel 251. protiletadlovému oddílu ze Strakonic.

Vojáci Hradní stráže byli nedávno zmíněni v médiích v souvislosti s kritizovaným uzavřením Hradu. Hospodářské noviny s odkazem na členy Hradní stráže uvedly, že vojáci v poslední době dostali několik zvláštních příkazů, které dávají do souvislosti s kancléřem Vratislavem Mynářem. Podle jednoho z nich si například nechal otevřít Jelení příkop, aby si v něm mohl zaběhat, což Mynář odmítl. Vojáci si stěžovali i na neefektivnost hlídek. Podle dostupných informací nemá odvolání Prskavce s těmito záležitostmi či s bezpečnostními opatřeními na Hradě souvislost.

Velitel Hradní stráže řídí kolem 650 lidí, z toho asi 600 jsou vojáci. Hlídají nejenom Pražský hrad, ale i zámek v Lánech. Prskavec na Hrad nastoupil v době zostřování bezpečnostních opatření po teroristických útocích v Evropě. Ve své pozici se účastnil i zavedení bezpečnostních kontrol při vstupu na Hrad.

Zatímco zástupci Pražského hradu je hájí nutností zajištění bezpečnosti návštěvníků, kritici je považují za zbytečné a neefektivní. Na bezpečnostních kontrolách se podílejí vojáci Hradní stráže a policisté. Prskavec plánoval personální posílení své jednotky.