Humanitární organizace vyhlásily sbírky na pomoc Nepálu

Zemětřesení v Nepálu

Zemětřesení v Nepálu Zdroj: ctk/ap

České humanitární organizace vyhlásily finanční sbírky na pomoc obětem ničivého zemětřesení, které v sobotu postihlo Nepál a okolní země. Uvolnily také peníze pro rychlou pomoc nejpotřebnějším. Místní úřady zatím hlásí přes 2000 obětí a tisíce zraněných a lidí bez domova. Češi mohou přispívat na sbírková konta Českého červeného kříže, Člověka v tísni, Charity ČR a organizace ADRA.

Společnost Člověk v tísni na okamžitou pomoc uvolní až milion korun. Peníze mohou lidé posílat na konto sbírky SOS NEPÁL na číslo 54333345/0300, na webu lze rovněž využít odkaz pro placení kartou. Do oblasti vyrazil tříčlenný humanitární tým, který bude distribuovat pomoc nejohroženějším. Jeden člověk odletí z České republiky, další z Filipín a třetí míří do Nepálu z Afghánistánu, řekl Petr Štefan z organizace Člověk v tísni. Jejich cestu může zkomplikovat fakt, že letiště v nepálském Káthmándú je uzavřeno.

Také česká Charita vyhlásila peněžitou sbírku a uvolnila 200 tisíc korun. „Aktuálně lidé potřebují zejména jídlo, vodu a přístřešky pro lidi,“ uvedl Lukáš Laube z Charity ČR. Vybrané peníze pošlou pracovníci charity své partnerské organizaci v Nepálu, kteří už pomáhají na místě. Lidé mohou příspěvky posílat na účet číslo 55660022/0800, variabilní symbol 107.

Další sbírku organizuje humanitární organizace ADRA, číslo jejího konta 66888866/0300, variabilní symbol 380. Zájemci mohou využít i dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA, kterou je možné zasílat na číslo 87777. Česká ADRA současně uvolnila 400 tisíc korun na okamžitou humanitární pomoc, tedy potraviny, přístřešky, vodu či léky. V Káthmándú je pobočka ADRA.

Nepřehledná situace

V postižené oblasti pomáhají i pracovníci Červeného kříže. Jeho česká pobočka shromažďuje finanční prostředky na sbírkovém účtu 333999/2700, variabilní symbol 1504. Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic vyslala do míst přírodní pohromy čtyři týmy zdravotnického i dalšího personálu ze sousední Indie a 3000 sad nepotravinové humanitární pomoci a zdravotnických potřeb.

Podle humanitárních organizací je situace po zemětřesení kritická a nepřehledná. „Zaměříme se na oblast Gorka v epicentru zemětřesení. Zásadní teď bude dostat na místo co nejrychleji urgentní zdravotní pomoc a dostatek jídla a vody. Poté se začneme zaměřovat na provizorní opravy zničených domů,“ uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

V Nepálu jsou desítky Čechů

V Nepálu se v době zemětřesení pohybovalo několik desítek Čechů, kteří míří na tamní osmitisícovky, do národních parků nebo za památkami. Podle posledních informací české diplomacie je v zemi 194 Čechů, s 34 z nich se zatím nepodařilo navázat kontakt, řekl večer v České televizi velvyslanec v Indii Miloslav Stašek. Většina z pohřešovaných lidí je v horách, kde není signál. Diplomaté zatím nemají zprávy o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

V pondělí by měli zpátky do České republiky odcestovat někteří čeští občané, včetně skupiny klientů cestovní kanceláře Livingstone, kteří nocovali ve stanech v Káthmándú. Situaci ale komplikuje uzavřené letiště v nepálské metropoli.

„V tuto chvíli víme o 23 klientech naší pojišťovny, kteří se nacházejí v postižené oblasti. Všichni jsou po fyzické stránce v pořádku, ale někteří z nich nesou nastalou situaci těžce po psychické stránce,“ informoval Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny, která se specializuje na pojištění do rizikových oblastí. Dvanáct jejích klientů je nyní ve stanovém městečku v doprovodu průvodce CK Livingstone, další dva by měli odletět v pondělí zpátky do Česka. Šest turistů pokračuje v plánované cestě k indickým hranicím a zbylí tři, kteří nebyli v zemi s cestovní kanceláří, požádali o zajištění transportu ze země.

„Bohužel jsou nyní možnosti velmi omezené, protože v oblasti panuje chaos, lety jsou plně obsazené a mobilní sítě fungují sporadicky,“ dodal Divoký.