Husinec si připomíná 600. výročí Husovy smrti, přišly tisíce lidí

Jan Hus, výročí, Husinec

Jan Hus, výročí, Husinec Zdroj: ctk

V Husinci na Prachaticku vrcholí čtyřdenní program připomínající 600. výročí upálení místního rodáka Jana Husa. V Centru mistra Jana Husa se dopoledne konala ekumenická bohoslužba, k vidění tam jsou ukázky života v 15. století. Bohatý program s koncerty a divadelními představeními se odehrává také na dalších dvou pódiích ve městě.

Dnešní část oslav začala ráno na náměstí. Městečko s 1400 obyvateli se zaplnilo návštěvníky. „Máme plná všechna parkoviště, lidí jsou tu tisíce,“ řekl Ondřej Babka z organizačního týmu.

Ekumenická bohoslužba začala dvě hodiny před polednem, v Centru mistra Jana Husa pak následovalo divadelní představení o Husovi. Zní tam středověká hudba a soubor Civitas Pragensis přibližuje život lidí v době husitských válek. Třetí scéně dominují divadelní představení a jihočeská dechovka.

Husovy oslavy začaly v pátek večer koncerty v areálu Slavoje. V neděli se v Husinci mimo jiné konal historický průvod, následoval ohňostroj se zapálením hranice.

Tradice Husových oslav v Husově rodišti se odvíjí od roku 1869. První oslavy se nesly ve znamení 500 let od Husova narození. Početného shromáždění se zúčastnily i vůdčí osobnosti národního obrození, včetně Františka Palackého. Oslavy se konaly i během první republiky. Komunistický režim udělal ze vzpomínky Okresní mírové slavnosti, s Husem pramálo spojené. K původní myšlence, připomínání odkazu Jana Husa, se v městečku vrátili v roce 1990.

ČNB vydala k 600. výročí úmrtí Husa zlatou minci
Česká národní banka (ČNB) uvedla do oběhu k 600. výročí upálení mistra Jana Husa zlatou minci o hodnotě 10 tisíc korun. Autorem návrhu je student Jakub Orava. Mince s tak vysokou hodnotou zatím banka vydala jen pětkrát ve své historii.

Podobu mince, která je v prodeji od pátku, vybrala odborná komise loni z celkem 65 sádrových modelů 31 výtvarníků. Vítězný Oravův návrh si odborníky získal podle ČNB originálním ztvárněním motivu kříže na obou stranách mince, figurálním zpodobněním mistra Jana Husa „bez nadbytečného motivu plamenů“ či novátorským řešením ražby. Kříž tvoří na jedné straně mince nápisy „Česká republika“ a „10.000 Kč“ a na druhé Husova postava z profilu a nápis „Mistr Jan Hus 1415 - 2015“.

Kněz Jan Hus, jenž se v Husinci narodil kolem roku 1370, byl jedním z prvních představitelů církve, kteří usilovali o její reformaci. Byl proti odpustkům a tvrdil, že jediným pramenem víry má být písmo svaté, nikoliv papežská nařízení či encykliky. Kvůli svým myšlenkám byl označen za kacíře a 6. července 1415 upálen v Kostnici na jihozápadě Německa.