I Česko již má své Alternativy

Občanská konzervativní strana

Občanská konzervativní strana Zdroj: Obcanska konzervativni strana

Členové a sympatizanti Občanské konzervativní strany (OKS) založili dva zájmové spolky. Alternativu pro Česko a Alternativu pro Českou republiku. Občanští konzervativci zatím žádnou apolitickou platformu neměli.

Za vznikem obou spolků stojí sympatizanti a členové OKS, jak uvedla předsedkyně OKS Barbora Štěpánková. „Oba spolky, které jsou nestranickou alternativou pro podporovatele OKS, byly založeny již v březnu a v květnu získaly právní registraci u příslušných soudů. Lídři již připravují nezávisle na OKS systém práce a zapojení sympatizantů konzervativní pravice a antiimigrační politiky,“ říká Štěpánková.

Ta rovněž vysvětluje, proč vznikly spolky dva. „Občané jsou rozdělení do dvou skupin. Jedni zastávají název Česko a druzí Česká republika. To se nedávno ukázalo i při diskuzích o anglické verzi - Czechia vs. Czech Republic. Z tohoto důvodu jsme založili dva spolky s různými lídry,“ připomíná na vysvětlenou.

Přečtěte si: Alternativa pro Německo bere hlasy východoněmeckým postkomunistům

O název Alternativa pro Česko se již dříve zajímali lidé, kteří stáli v Bloku proti islámu. „Ke všem možným tlakům bývalých členů BPI, kteří v květnu přišli s informací, že hodlají založit politickou stranu obdobného názvu, jako mají naše spolky, sdělujeme, že název spolku nijak zásadně nebrání vzniku strany s obdobným názvem,“ dodává k dřívějším spekulacím Martin Strnad.

Šéfka AfD kritizuje fotbalistu Özila za jeho fotografii v Mekce