Je to lynč, řekl Nečas k případu odměn pro Nagyovou

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Zveřejnění informací o statisícových odměnách ředitelky premiérova kabinetu Jany Nagyové je podle předsedy vlády mediálním lynčem. Nečas řekl, že jde o politický útok, podobné odměny jako jeho blízká spolupracovnice totiž dostalo na úřadu vlády dalších 20 lidí. Odměny Nagyové byly k tomu druhé nejnižší. Navíc podle premiéra média přistoupila ke zveřejnění ukradených osobních dokumentů, čímž "překročila rubikon".

Nagyová bere podle médií jako vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun. Ten se jí ale díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšil. V březnu měla Nagyová na výplatní pásce celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy cca 190 tisíc korun čistého. Březnová odměna činila 190 tisíc korun, lednová byla ve výši 100 tisíc korun, informoval server Insider.

Podle premiéra je plat Nagyové naprosto v pořádku. „Moji lidé dřou jako koně. Standardně 12 hodin denně. K tomu často i víkend. Ale o platy přece nejde, jde o to atakovat mé okolí a potažmo mě. Vyfabrikovat nějaký takzvaný skandál,“ citoval dnes premiéra deník Dnes.

Podle předsedy vlády se jedná o útok na osobní integritu konkrétního člověka. „Z hlediska úřadu vlády v loňském roce odměny řádu několika set tisíc dostalo více než 20 lidí v úrovni ředitele odboru a více, přesto je zmiňováno jen jedno jméno. Je zmiňováno prostě proto, že je to spolupracovník předsedy vlády, pro nic jiného, to nemá jinou než politickou motivaci,“ zopakoval po zasedání vlády Nečas. Připomenul, že úřad vlády snížil oproti roku 2010 loni výdaje o 40 milionů korun, letos plánuje škrt o dalších 20 milionů. Na odměnách loni úřad vyplatil 28 milionů korun, což znamenalo také pokles.