Jihočeští véčkaři stojí za Doktorem, kritizují Kubu

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: CTK

Krajská rada Věcí veřejných v jižních Čechách je šokována rozhodnutím premiéra Nečase jmenovat Martina Kubu ministrem průmyslu a obchodu. "Rada plně podporuje rozhodnutí a ztotožňuje se s prohlášením poslance Michala Doktora, který dnem jmenování pana Kuby ministrem ukončil své dlouholeté členství v ODS," uvádí jihočeští členové VV.

„Pan Kuba je v našem regionu velkou částí obyvatel vnímán jako člověk, který svou dosavadní politickou činností pošlapává principy stranické demokracie a s jeho jménem jsou spojeny kauzy, které v současné době vyšetřuje policie,“ píše rada v prohlášení.

Vicehejtmanovi Kubovi jihočeští véčkaři vytýkají například fakt, že řídil v rámci krajského úřadu odbor evropských záležitostí v době, kdy Evropská unie zastavila vyplácení dotací pro jižní a západní Čechy kvůli korupci.

„Kuba byl za tento odbor odpovědný nejen politicky, ale byl i úzce pracovně a přátelsky propojený s vedením ROP Jihozápad. Nikterak se neostýchal zrušit jedním usnesením celý odbor na krajském úřadě a vzápětí jej znovu ustavit pod jiným názvem a to jen z toho důvodu, aby se mohl zbavit vedoucího odboru, který neplnil jeho vůli,“ uvádí Krajská rada VV.

V Kubově odboru údajně policisté zabavili počítače s programem, který dokáže obcházet výběrová řízení, navíc byla na Kubu podána žaloba za jeho působnost v představenstvu městské teplárny v Českých Budějovicích s vyčíslenou škodou zhruba 62 milionů korun. Politik opředený podobnými otazníky by podle rady neměl mít vliv na státní zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín ani na rozdělování peněz v rámci operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), kde zbývá přerozdělit podnikatelským subjektům přibližně 40 miliard korun. Předsednictvo VV vyzvala Krajská rada strany k zaujetí jasného zároveň požádala, aby v rámci koaličních kompetencí využilo všech možností k napravení vzniklé situace.