Jméno nového ministra školství oznámí Sobotka v pátek

Premiér Bohuslav Sobotka a končící ministr školství Marcel Chládek (vpravo)

Premiér Bohuslav Sobotka a končící ministr školství Marcel Chládek (vpravo) Zdroj: CTK

Jméno nového ministra nebo ministryně školství premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámí v pátek. Po ranní schůzce s premiérem to řekl předseda školských odborů František Dobšík. Sobotka s odbory konzultoval výběr nástupce Marcela Chládka (ČSSD), kterého v pátek navrhl na odvolání.

Ačkoliv prezident Miloš Zeman návrh ještě nepodepsal a chce se s Chládkem sejít, Sobotka už hledá nového ministra. Situaci dnes konzultoval s odboráři. „Probírali jsme, jak by se měl vytvořit funkční tým, aby se do konce dotáhlo jednání o rozpočtu a rozpracované návrhy, jako je například změna financování regionálního školství,“ řekl Dobšík.

Premiér s ním probíral jména, která se v souvislosti s novým ministrem školství objevila v posledních dnech v médiích. Spekulovalo se například o prorektoru Univerzity Karlovy Stanislavu Štechovi, poslankyni Vlastě Bohdalové, senátorce Evě Sykové nebo bývalé senátorce Aleně Gajdůškové.

Sobotka a Dobšík diskutovali také o dalších osobnostech, které mohou ovlivňovat chod českého školství. „Premiér chtěl vědět (náš) názor na klíčové lidi v resortu,“ řekl Dobšík. Konkrétní jména nekomentoval.

Premiér plánované odvolání ministra školství oznámil ve čtvrtek. Dal ho do souvislosti především s nařčením Chládka ze šikany vůči podřízeným. Uvedl, že z jeho pohledu přestal ministr splňovat přísné nároky, které spojuje s výkonem vysoké ústavní funkce člena vlády. Chládek obvinění odmítá, považuje je za útok na sebe, za kterým stojí předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.