Jurečka: Stát získá letos z Lesů ČR a Budvaru přes sedm miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Ministerstvo zemědělství v letošním roce převede především z příjmů státních firem Lesy České republiky a Budějovický Budvar do státního rozpočtu 7,2 miliardy korun. Na sněmu Agrární komory to dnes uvedl ministr Marian Jurečka.

Tato vysoká částka je podle něj silným argumentem při jednáních s koaličními partnery i opozicí, aby se část peněz vrátila zpět do resortu.

Jurečka již dříve například uvedl, že jedná s ministerstvem financí o možnosti navýšení částky ze státního rozpočtu na spolufinancování Programu rozvoje venkova o 1,2 miliardy korun ročně. Novela zákona, kterou loni v červenci podepsal prezident Miloš Zeman, umožňuje státu čerpat peníze státních firem do státního rozpočtu. Stát tak může získat až miliardy korun ročně. Změna zákona se může týkat například Lesů ČR. Dosavadní právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala.

Státnímu podniku Lesy České republiky loni podle neuaditovaných výsledků klesl hrubý zisk o sedm procent na 5,1 miliardy korun z předloňských rekordních 5,48 miliardy. Letos Lesy ČR počítají s poklesem zisku na 3,9 miliardy korun.