Kalousek klesl v žebříčku nejlepších ministrů na 11. místo

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: mediafax

Ministr Miroslav Kalousek klesl v žebříčku ministrů financí podle britského listu Financial Times o tři příčky na 11. místo. Před ním se umístili jeho kolegové z Polska a Slovenska. Nejlepším ministrem financí 19 největších zemí Evropské unie je letos Němec Wolfgang Schäuble.

Porota hodnotila ministry podle tří kritérií - ekonomických výsledků, hodnověrnosti v očích finančních trhů a politických schopností. Kalouska zařadila na dělené první místo v kredibilitě, v ekonomice skončil osmý a v politických schopnostech 15.

Jako nejlepší z ekonomického hlediska vyšel porotcům slovenský ministr, jeho schopnost získat důvěru trhů ale ocenili předposledním 18. místem. „Kredibilita znamená důvěru. Důvěra ve finanční politiku vlády je nesmírně důležitá. Vážím si všech svých kolegů, s kterými jsem v anketě uveden, lehké to nemá nikdo z nás,“ řekl Kalousek.

Schäubleho vyhodnotila sedmičlenná porota předních evropských ekonomů nejlepším ministrem již za rok 2010 a loni jej na špici vystřídal Švéd Anders Borg, který letos byl druhý. Na třetím místě skončil Polák Jacek Rostowski, slovenský ministr Peter Kažimír byl sedmý.

:

List konstatoval, že politici a centrální bankéři začali letos pod tlakem finančních trhů konečně sestavovat do smysluplného celku struktury a reformy, které by měly zajistit přežití měnové unie. „Schäuble více než kdo jiný formuloval svou vizi integrovanější Evropy,“ řekl člen poroty a hlavní ekonom italské banky UniCredit Erik Nielsen. Schäubleho umístili ekonomové na první místo v politice, na 3. v ekonomice a na 12. místo v hodnověrnosti.