Kalousek nesouhlasí s přidělením bezplatných povolenek

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: mediafax

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je proti tomu, aby české firmy dostaly zdarma část emisních povolenek pro roky 2013 až 2020. Celkem jde o povolenky, které firmám umožňují vypouštět do ovzduší škodliviny za 46 miliard korun. Tyto poukázky měly firmy dostat výměnou za investice, které provedou ke zmírnění ekologických škod. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

S odkazem na dokumenty, které má deník k dispozici, Kalousek v rámci připomínkového řízení mezi ministerstvy napsal, že „zásadně nesouhlasí“ s tím, aby byly firmám povolenky bezplatně přiděleny. Podle něj je třeba myslet na příjmy rozpočtu, a najít tak kompromis mezi potřebami energetických firem a státu.
Podle listu by Kalousek raději povolenky, které umožňují podnikům vypouštět skleníkové plyny, firmám prodal a získal tak dodatečné příjmy do rozpočtu. Až polovinu z prodaných povolenek si může stát nárokovat jako jeho součást. Zbytek musí použít ministerstvo životního prostředí (MŽP) na snižování emisí.

Deník uvedl, že pro české energetiky jde o překvapivou změnu, protože s povolenkami výměnou za investice do snižování emisí údajně počítaly už od roku 2008 a na jejich základě připravovaly své miliardové investiční plány.

Na rozdíl od Kalouska považuje MŽP přidělení emisí výměnou za investice za unikátní program, který ročně povede k výraznému snížení emisí oxidu uhličitého. S návrhem souhlasí i ministerstvo průmyslu a obchodu.
Polostátní energetická firma ČEZ, která by mohla získat dvě třetiny všech přidělených povolenek v hodnotě kolem 30 miliard korun, tvrdí, že bez nich nebude schopna většinu investic uskutečnit. Například teplárny si stěžují, že bez bezplatných povolenek nebudou schopny dál fungovat.

Podle informací dnešních HN je ve hře také varianta, že by podniky sice povolenky získaly zdarma, zároveň by je ale musely zdanit. V současnosti se totiž z povolenek platí 32procentní daň, která má však od roku 2013 skončit. Podle tohoto návrhu by museli znečišťovatelé z darovaných povolenek platit daň i nadále.