Kalousek už podepsal vyhlášku o nových kolcích na alkohol

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Miroslav Chaloupka

Ministr financí Miroslav Kalousek v noci podepsal vyhlášku, na jejímž základě státní tiskárna cenin začne s výrobou nových kolků. Vyhláška začne platit od příští středy. Ve stejný den by mělo podle rozhodnutí vlády ministerstvo zdravotnictví zmírnit své nyní platné mimořádné opatření o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu.

Vláda na svém posledním zasedání ve středu večer dala týden - tedy právě do příští středy - odpovědným ministrům na to, aby připravili konkrétní podobu uvolnění nynější podoby prohibice.

Plán má dvě části, první je uvolnění prodeje nově vyrobeného alkoholu s ověřeným původem odpovídající šarže lihu, který ověří akreditovaná laboratoř. Nezávadnost má prokázat nově zaváděný „rodný list“ či rodokmen, na jehož základě budou moci lahve dostávat nově vytištěný kolek o jehož podobě vláda ve středu rozhodla.

Podle neoficiálních informací ČTK by měl být červený, na rozdíl od nynějších šedo-zelených kolků, s jasně viditelným označením, že jde o nový výrobek.

Premiér Petr Nečas ve středu odhadoval, že tiskárna cenin by kolky měla mít vytištěné do konce příštího týdne. Vyrábět je údajně možné až milion těchto cenin denně.

Do distribuce takto vybavené lahve budou moci ve chvíli, kdy ministr zdravotnictví Leoš Heger ve středu v televizi a rozhlase oznámí změnu nyní platného mimořádného opatření. Jen na výrobcích bude, jak rychle celý proces přípravy zvládnou.

Ministři zdravotnictví, zemědělství, financí a průmyslu a obchodu mají také do příští středy vymyslet plán, jak umožnit uvolnění prodeje prokazatelně nezávadné části z přibližně 21 milionů litrů lihovin, na které nyní padá prach ve skladech u výrobců a obchodníků.

Dosavadní plán rovněž zde počítá se zpětným zjištěním šarže lihu, laboratorním prověřením jeho nezávadnosti a následným vydáním „rodokmenu“. Ty by pak údajně bylo možné prodávat i se stávajícími kolky, právě tyto otázky je ale zřejmě ještě potřeba dořešit.