Kanál Dunaj - Odra - Labe? Nesmysl za stovky miliard, odmítli nápad vědci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

Výstavba kanálu Dunaj-Odra-Labe nemá podle komise Akademie věd (AV) pro životní prostředí nyní ekonomické, sociální ani ekologické zdůvodnění a opodstatnění. V tomto poradním orgánu Akademické rady AV zasedají respektovaní vysokoškolští a vědečtí odborníci. Výstavba kanálu by byla podle nich jedním z největších zásahů člověka do fungování zbytků relativně přirozených ekosystémů Česka a střední Evropy kvůli krátkodobému ekonomickému prospěchu. S výstavbou proto zásadně nesouhlasí.

Vědci ve stanovisku AV ČR poukazují také na extrémní investiční náročnost, podle odhadů by si stavba vyžádala stovky miliard korun. Provozní náklady by podle odborníků znásobila nízká vodnatost české krajiny a nutnost překonávat velké výškové rozdíly. Nemůže se prý proto očekávat, že by se kanál využíval pro pravidelnou nákladní kontejnerovou dopravu.

Navíc by kanál zhoršoval hospodářské výsledky v současnosti kapacitně značně nevytížené souběžné železniční dopravy, upozornila komise. Ekologickou újmu z výstavby odhadla pomocí metody hodnocení biotopů Česka na 16,5 miliardy korun, následný pokles biodiverzity a každoroční úbytek životodárných služeb ekosystémů minimálně na desítky miliard korun.

Výstavba kanálu by si podle komise Akademie věd vyžádala rozsáhlé zemní práce. Těžce by narušily přirozený rozklad organických látek a následně způsobily ztrátu vody z dotčených půd a snížily jejich sorpční schopnosti.

Velkým zastáncem průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru, je přitom prezident Miloš Zeman. Podle něj by pomohl nastartovat české hospodářství. Hlava státu prosazovala projekt i při středeční návštěvě Evropského parlamentu. Ve Štrasburku zahájil Zeman o kanálu výstavu. Proti stavbě je například Strana zelených, která upozornila na ekonomická i ekologická rizika obří vodní cesty.